Banner

Hoe houd ik fiscaal iets over aan de Lbv- en Lbv-plus-regeling?

30 juni 2023 | Door:  Arne de Beer

De landelijke aanpak piekbelasting is gestart op 12 juni 2023 . In het pakket zitten de beëindigingsregelingen Lbv en Lbv-plus die op 3 juli 2023 worden opengesteld. Staatssecretaris van Financiën Van Rij waarschuwt dat er geen ‘volledige belastingvrijstelling’ komt voor de boeren die meedoen. Veehouders die nadenken over deelname, doen er dan ook verstandig aan zich te laten adviseren over de fiscaliteit.

Verschillende smaken

Bij deelname aan een beëindigingsregeling zijn er verschillende smaken:

  1. Je staakt je hele onderneming en gaat ‘met pensioen’;
  2. Je staakt een gedeelte van je onderneming (de veehouderij) en investeert in een andere tak van je onderneming;
  3. Je staakt je hele onderneming en investeert in een nieuwe onderneming.

De fiscale gevolgen zijn niet hetzelfde. Waarmee moet je rekening houden?

Helemaal stoppen als ondernemer

In dat geval ben je een ‘fiscale staker’. De subsidie voor het waardeverlies van de gebouwen is een deel van je stakingswinst. Hetzelfde geldt voor de vergoeding voor het doorhalen van je productierechten. Een subsidie voor sloopkosten die je ontvangt (alleen bij de Lbv-plus-regeling) vermindert de sloopkosten.

De mogelijkheden om de belastingdruk te matigen zijn voor jou:

Staak je als ondernemer helemaal, en ga je niet verder met een nieuwe onderneming, let dan op andere belastingclaims op je ondernemingsvermogen. Denk aan de oudedagsreserve, belaste meerwaarden in gebouwen die je niet sloopt, je eventuele bedrijfswoning die op de ondernemingbalans staat. Voor landbouwgronden geldt tot de wevab de landbouwvrijstelling, maar soms zitten er ook belaste claims in de landbouwgronden. Ook de ondergrond van een windmolen of ondergrond van zonnepanelen (zonneweide) kan een forse belaste meerwaarde hebben. Kijk ook naar mogelijkheden om de landbouwgronden bedrijfsmatig (in box 1) met anderen te blijven gebruiken. De heffing in box 3 over landbouwgronden is op dit moment bijzonder hoog.

Gedeeltelijk staken en herinvesteren

Staak je een tak van je onderneming (je veehouderij) en gebruik je de opbrengst voor een uitbreiding van een andere tak van je onderneming (bijvoorbeeld: je akkerbouwbedrijf)? Dan kan je de vergoedingen uit de beëindigingsregeling met een herinvesteringsreserve afboeken op de nieuwe investeringen. De Lbv-regelingen zijn aangewezen als overheidsingrijpen. Dit maakt de afboekingsmogelijkheden op herinvesteringen zeer ruim (maar niet onbeperkt!). Laat je hierover vooraf goed adviseren, toepassing van de herinvesteringsreserve is in dit soort gevallen maatwerk.

Staak je een tak van je onderneming en herinvesteer je in een nieuwe activiteit, dan is toepassing van de herinvesteringsreserve op dit moment nog een probleem. De regering heeft (in de voorjaarsnota) toegezegd dat dit binnenkort wordt opgelost.

Omdat je te maken hebt met een gedeeltelijke staking, gelden ook de stakingsfaciliteiten die hiervoor staan. Behalve de stakingsaftrek. Als je de subsidieopbrengst herinvesteert in je onderneming, heb je dit geld meestal niet beschikbaar voor de lijfrente. Je kan wel een combinatie van deels herinvesteringen en deels een lijfrentestorting maken.

Helemaal staken en doorschuiven naar nieuwe onderneming

Als je de onderneming staakt en je verder gaat met een andere onderneming, dan mag je de stakingswinst doorschuiven naar de nieuwe onderneming. De stakingswinst wordt niet belast, maar wordt afgeboekt op herinvesteringen in de nieuwe onderneming. Ook hier zijn de mogelijkheden ruim, omdat sprake is van overheidsingrijpen. Laat je hierover vooraf goed adviseren, toepassing van de doorschuivingsregeling is maatwerk.

Ook andere belastingen verdienen aandacht

Hiervoor ging het alleen over de inkomstenbelasting. Je moet ook rekening houden met andere belastingen. Voor wat betreft de overdrachtsbelasting en de schenk- erfbelasting is er vooral een aandachtspunt als er een vrijstelling is toegepast met een volgtermijn of voortzettingstermijn. Staken van de onderneming binnen die termijnen kan betekenen dat een vrijstelling vervalt en er alsnog moet worden betaald. Dit zijn complexe zaken, laat daarom je belastingadviseur kijken naar de risico’s en de mogelijkheden. Voor de omzetbelasting geldt dat de subsidies onbelast zijn. De btw op de sloopkosten is meestal aftrekbaar, omdat het hier gaat om een laatste ondernemingshandeling.  

Er komt ook fiscaal veel op je af

Belastingen zijn complex, verkeerde keuzes kunnen de toekomst van je onderneming in de weg zitten. We kunnen je bijstaan met fiscaal advies als je de gevolgen van deelname aan de Lbv-regelingen duidelijk wilt krijgen.  Neem gerust contact met ons op als je hiervan gebruik wilt maken.

Arne de Beer

Arne de Beer

Senior belastingadviseur vaktechniek

088 2531000 | adebeer@alfa.nl


Meer over Arne