Je bedrijfsvoering optimaliseren met de KringloopWijzer
27 januari 2020 | Door: Arjan de Jong
Januari staat in het teken van de administratieve afronding van het jaar 2019. Onder andere de btw-administratie en de mestadministratie moet je voor 31 januari af hebben. Een andere verplichting voor 2019 is het indienen van de KringloopWijzer. In dit artikel vind je een samenvatting van de mogelijkheden van de KringloopWijzer en waar je rekening mee mag en moet houden in de komende periode.
Optimalisatie
De KringloopWijzer brengt voor elk melkveehouderijbedrijf eenvoudig de mineralenkringlopen in beeld. Vanuit deze kringloopscores volgen onder andere de excreties van stikstof en fosfaat, mineralenbenuttingen en emissies. De scores worden in de dagelijkse praktijk veelal op twee manieren benaderd: actief, door de bedrijfsvoering te analyseren en te optimaliseren of passief, door alleen maar aan de administratieve verplichting te voldoen.
Praktische tips
Wil je met de scores van de KringloopWijzer je bedrijfsvoering optimaliseren? Dan volgen hier een aantal praktische tips:
- Eiwit van eigen land. In 2025 moet de Nederlandse melkveehouderij 65% van de eiwitbehoefte van eigen land of uit de buurt halen. Dat is een van de belangrijkste eisen uit de aanbeveling van de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO. Het uiteindelijk doel is om de veehouderij in 2040 grondgebonden te hebben. Met de analyse van eiwit van eigen land kun je voor de jaren voorafgaand aan 2025 hier al op acteren. Dat kan bijvoorbeeld door het verhogen van de grasproductie (onder andere graslandvernieuwing), het overschakelen naar gewassen met hoge eiwitopbrengst en het optimaliseren van rantsoen en veestapel.
- Evaluatie en bijsturen rantsoen voeding veestapel. Via de analyse voeding veestapel (melkvee, inclusief jongvee) registreert de KringloopWijzer het totale rantsoen van het voorgaande jaar in verschillende voersoorten, opname veestapel en samenstelling voersoorten. Via deze rantsoenanalyse kun je op een snelle manier het rantsoen evalueren en bijsturen voor het komende jaar.
- BEX en BEP. De voordelen excretie stikstof en fosfaat en voor de BEP-deelnemers het voordeel bedrijfseigen gebruiksgebruiksnorm fosfaat zijn zoals bekend in de gebruiksnormen over te nemen.
Belangrijke data en informatie KringloopWijzer
- Aanmelding BEP-pilot 2020 tot 15 februari 2020.
- De KringloopWijzer over 2019 moet uiterlijk 15 mei 2020 zijn ingediend, tenzij de zuivelorganisatie anders voorschrijft.
- Voor borging van de KringloopWijzer voor onder andere PlanetProof-melk dienen de gegevens waar mogelijk te worden ingelezen via de directe koppeling in plaats van handmatige invoer.
- Diverse duurzaamheidstoeslagen gebaseerd op o.a. gegevens uit de KringloopWijzer (o.a. blijvend grasland, broeikasgasuitstoot, stikstofbodembalans, etc)
De verplichting om de KringloopWijzer op te stellen is vanaf 2016 een feit. Door je bedrijfsvoering vanuit de gegevens van de Kringloopwijzer te optimaliseren kun je voor diverse onderdelen direct of indirect financieel voordeel behalen. Probeer zoveel en waar mogelijk deze voordelen te realiseren via een ‘kringloopwijzere’ landbouw.
Alfa is dichtbij
Meer informatie over de dienstverlening van Alfa kan je vinden op Alfa agrarisch bedrijfsadvies en specifiek voor de melkveehouderij op Alfa Bas Melkveeplus.
Met ruim 30 Vestigingen zijn wij overal dichtbij.