Margriet Nascimento-Poelman
Directeur
088 2532233 | mnascimento@alfa.nl
7 juli 2021 | Door: Margriet Nascimento-Poelman
Sinds 15 maart vormt ze samen met Rudi Nijs het directieteam van Alfa Hoogeveen-Emmen. Ervaren vanuit eerdere managementfuncties in de regio, maar vooral als exponent van het type vestigingsdirecteur dat Alfa typeert. De mensgerichte directeur, één die medewerkers vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen geeft. Niet makkelijk in een sector als de accountancy, weet Margriet Nascimento. “De accountancy is toch nog steeds vooral gestuurd op declarabele uren. Er moet gewoon gewerkt worden.”
Achtentwintig jaar lang werkte Margriet in managementfuncties bij Drentse en Groningse Rabobanken. In nog geen drie maanden voelt ze zich al helemaal thuis bij Alfa. “Het is voor mij precies de uitdaging die ik zocht”, zegt ze met haar kenmerkende enthousiasme. Ook voor medewerkers verliep de kennismaking vlot. Van de orkaan Margriet in kantoor Emmen is geen sprake: haar manier van doen sluit goed aan bij wat gebruikelijk is bij Alfa.
Het is vooral het mensgerichte leiderschap dat Alfa kenmerkt, en ook haarzelf. “Ik zou het ook niet op een andere manier kunnen”, zegt Margriet. “Je zorgt dat mensen weten waar ze aan toe zijn en dat ze daar ook in begeleid en voor gewaardeerd worden. Feedback krijgen als het anders kan, maar ook feedback geven als het goed is. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen, vraag om feedback. Het is iets wat ik heb meegenomen uit eerdere functies en ik herken dat Alfa het heel belangrijk vindt. De mens centraal, precies wat je in ons logo ziet. Aan de manier waarop mensen zich uiten merk ik dat het in de genen van Alfa zit, waarbij we het soms nog lastig vinden om feedback een plek te geven. Alfa geeft de ruimte aan persoonlijke ontwikkeling en durft te zeggen dat de mens heel belangrijk is. En dat ben je ook aan jezelf verplicht als B Corp.”
‘Hard op resultaat, hart voor mensen’ is haar eigen kernachtige manier van mensgericht leiderschap. Vooral het eerste deel van haar definitie maakt dat die manier van leiding geven in deze sector niet direct voor de hand ligt. “Historisch gezien lijkt de accountancy toch vooral uren gestuurd. Het resultaat moet eerst op orde zijn, dan kijken we wel naar de mensen erachter. Daarin is duidelijk een kentering ontstaan. Wanneer de mens zich goed voelt, is het resultaat uiteindelijk bijna vanzelfsprekend. Die focus wordt nu verlegd. En dat is nog best lastig in een cijfermatige omgeving. Want hoe meet je dat iemand zodanig goed in zijn vel zit, dat hij optimaal resultaat levert? Ik weet welke resultaten ik wil zien, maar hoe weet ik dat de medewerker gelukkig is en plezier heeft?”
Daarom ruimt Margriet veel tijd in om te praten met medewerkers. “Als je mensen belangrijk vindt, neem je ook tijd voor ze. Dan is er ruimte om de dialoog te voeren, zonder dat je steeds door uren wordt gestuurd. Dat is een continue uitdaging. Er moet immers ook weer gewoon gewerkt worden. Ook hier moeten doelen worden gehaald en prestaties geleverd. Dan is het de kunst om het hart voor mensen er zo doorheen te weven dat een medewerker voelt: er wordt iets van mij verwacht, maar ik heb ook de beleving dat er aandacht is voor mij en mijn welbevinden.”
Samen met directievoorzitter Rudi Nijs neemt ze het cluster Hoogeveen-Emmen met ruim veertig medewerkers voor haar rekening. “Ik denk dat we elkaar mooi aanvullen. We zijn allebei resultaatgericht maar wel met een andere aanpak van mensgerichtheid. Daarin kun je elkaar ook versterken.” Lachend: “En corrigeren, dat gebeurt af en toe ook.”
Is het mensgerichte leiderschap meer op het vrouwenlijf geschreven? “Dat weet ik niet. Durf ik niet te zeggen. Er zal best wel onderzoek naar gedaan zijn. Ik denk wel dat het van vrouwen sneller wordt verwacht. Maar of ze het ook doen? Er zijn ook heel dominante vrouwen!”
Misschien is werkgeluk lastig te meten, maar het recente medewerkerstevredenheidsonderzoek van Alfa geeft in ieder geval enige houvast. Alfa scoort daarin een fraaie acht-min, waar de gemiddelde werkgever het met een zeven moet doen. Toch genoeg ruimte voor optimalisatie, constateert een gedreven Margriet.
“Wat mij daarin opviel is dat eigenaarschap best nog wel een dingetje is. Bij mensgericht leiderschap schep je de kaders, maar geef je mensen vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen om het werk uit te voeren zoals het bedoeld is. Dan verwacht je ook dat stukje eigenaarschap, dat een medewerker op de momenten dat het even minder gaat zelf in actie komt. Dat is mijn stokpaardje, dat een medewerker het plan-do-check-act ook in zijn of haar eigen werk inbouwt. Zodat niet iemand anders het hoeft op te lossen wanneer je ergens tegenaan loopt. Want dat vind ik leiderschap nou nét niet, dat je het op het moment dat het dreigt te ontsporen zelf gaat doen als leider. Het is belangrijk om mensen de ruimte te geven om te leren.”