Mijn BV en ik (deel 2): Kan ik lenen aan en van de BV?
14 november 2017
Je zit er aan te denken om de BV in te gaan. Uit deel 1 van deze serie over de BV (zie link onderaan de pagina), heb je begrepen dat het fiscaal aantrekkelijk wordt bij een bepaalde hoogte van de winst. Maar er was ook iets met zakelijkheid en aansprakelijkheid. En was het lenen aan en van de BV ook niet erg interessant? Deze bijdrage gaat daar verder op in.
Zakelijkheid geboden!
Zakelijkheid? Wat houdt dat in? En waarom dan? Om met het laatste te beginnen: Een BV is een aparte rechtspersoon. Mogelijk zie je het als een verlengstuk van jezelf, maar juridisch gezien staat een BV apart van jou als persoon. Daarom moet het handelen tussen jou en de BV zakelijk verlopen, zodat voorkomen wordt dat je jezelf onterecht bevoordeelt. Dit kan leiden tot boetes, correcties en naheffingen van de Belastingdienst. Zij kijken namelijk extra kritisch naar transacties tussen de BV en jou als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder).
Maar hoe weet je nou dat je zakelijk handelt tussen de BV en jezelf? Stel dan de volgende vragen:
- Zou een onafhankelijke derde op dezelfde manier handelen?
- Zou BV eeen dergelijke transactie met een onafhankelijke derde aangaan en tegen dezelfde voorwaarden?
- Zou ikzelf een dergelijke transactie met een onafhankelijke partij aangaan en welke condities zou ik dan stellen?
Is het antwoord op deze vragen drie keer ‘nee’, dan is er sprake van onzakelijk handelen.
Vastleggen van zakelijkheid
Om aantoonbaar te maken dat je inderdaad zakelijk handelt tussen jou en de BV, moeten verschillende overeenkomsten worden opgesteld. Daar dien je dan ook naar te handelen. Dit maakt je absoluut sterker in de bewijslast richting de Belastingdienst. En mocht het mis gaan met je bedrijf, dan is je positie ten opzichte van de BV voor de curator ook meteen helder.
Om welke overeenkomsten gaat het dan?
- Arbeidsovereenkomst
- Pensioenovereenkomst
- Rekening-courantovereenkomst
- Leningsovereenkomst
- Borgstellingsovereenkomst
- Aandeelhoudersovereenkomst
- Managementovereenkomst
Dat is een hele opsomming. Het voert nu te ver om deze overeenkomsten allemaal apart toe te lichten. Alfa kan je daar echter wel verder mee helpen. Wij ondersteunen je niet alleen bij accountancyvraagstukken, maar ook bij fiscale en juridische vragen. Wij hebben volop expertise in het opstellen van genoemde overeenkomsten, die naadloos aansluiten bij jouw situatie.
Lenen aan en van de BV
Je kunt geld lenen aan, maar ook van de BV. Dat kan zijn voordelen hebben, als het maar zakelijk gebeurt. Leen je aan de BV met een hogere of juist lagere rente dan gebruikelijk (ook wel onzakelijke rente genoemd), dan zullen de voordelen daarvan linksom of rechtsom toch belast zijn. Leen je namelijk uit met een te lage of helemaal geen rente, dan is dat toch belast in box 1 in de inkomstenbelasting tegen de zakelijke rente. Leen je uit tegen een hogere rente, dan is voor de BV alleen het zakelijke deel aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. Daarbij wordt het deel dat hoger is dan de zakelijke rente gezien als verkapte winstuitdeling. Dat is weer belast in box 2 in de inkomstenbelastingaangifte.
[kader]
Voor de helderheid: Inkomstenbelasting is de belasting die jij betaalt over het inkomen van jou als privépersoon; vennootschapsbelasting is de belasting die de BV betaalt over het resultaat.
Je kan ook geld lenen van de BV. Dit is in de meeste gevallen fiscaal alleen voordelig als het om de eigen woning gaat. De rente is dan namelijk aftrekbaar (tegen een maximaal tarief van 50%) in box 1 in de inkomstenbelasting, beter bekend als de renteaftrek voor de eigen woning. In de BV is die rente als opbrengst wel belast (tegen een maximaal tarief van 25%) in de vennootschapsbelasting.
Gaat het om een lening die niet voor de eigen woning is? Dan is de opbrengst wel belast in de BV via de vennootschapsbelasting. In de inkomstenbelasting kan je echter niets met die rente, omdat het dan in box 3 valt. Overigens geldt er een informatieplicht naar de Belastingdienst dat het om een eigenwoninglening gaat. Dit doe je sinds 2016 in de inkomstenbelastingaangifte. Dit geldt alleen voor een nieuwe lening of een wijziging van een bestaande lening.
Vraag het Alfa
Nu je weet hoe het zit omtrent zakelijkheid en lenen aan of van de BV, is de vraag: hoe ziet een goede BV-structuur eruit? Wat houdt het BV-recht nu precies in? En wat speelt er omtrent de btw en aansprakelijkheid? Daarover in volgende bijdragen meer.
BV of geen BV? That’s the question. Stel die vraag gerust aan Alfa. We helpen je graag verder. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Lees hier deel 1 van Mijn BV en ik.