Banner

Noorse hulp voor eenzame ouderen en kinderen die langdurig niet naar school kunnen

6 september 2021 | Door:  Roy van Rijn

De Noorse start-up No Isolation ontwikkelde een innovatieve robot – de AV1 – voor leerlingen die langdurig niet naar school kunnen. Met de zorgrobot kunnen ze hun klasgenoten zien, horen en ermee praten. Het technologische hulpmiddel was de aanleiding voor de ontwikkeling van de KOMP, een eenvoudige tablet voor eenzame ouderen zonder digitale kennis. Twee verschillende producten, één visie: jong en oud uit een sociaal isolement halen. Inmiddels krijgt No Isolation ook in Nederland voet aan de grond. Karen Dolva, nu CEO, was in 2015 een van de oprichters. 

Alleen al in Nederland kunnen bijna 20.000 scholieren geen onderwijs volgen, omdat ze chronisch ziek zijn. Ze missen niet alleen het onderwijs, ze missen ook hun vriendjes en vriendinnetjes.

Als Karen Dolva na een universitaire studie in UX (user experience) en interaction design – zeg maar: de gebruikservaring op computers – een vriendin spreekt, komt ze ermee in aanraking. “Zij is verpleegster op de kankerafdeling voor kinderen en vertelde hoe ze school missen. Toen ik klaar was met de universiteit, begon ik het onderwerp te onderzoeken. Al snel kwam ik erachter dat er geen oplossingen waren om ervoor te zorgen dat kinderen in contact blijven met hun vriendjes en hun school.”

Met medeoprichters Marius Aabel en Matias Doyle zet ze de Noorse tech start-up No Isolation op poten en ontwikkelt iets wat de plaats van een kind in de klas kan innemen: de AV1. De robot komt in de klas te staan en draait zich automatisch naar degene die spreekt. Het zieke kind kan via een app op de telefoon of op een tablet thuis of in het ziekenhuis alles wat er in de klas gebeurt horen en zien. Ook kan een kind communiceren met de klas via de AV1. En gaat de klas ergens naartoe, dan kan de leerkracht de robot gewoon meenemen.

Oplossing voor senioren

Het succes van de eerste innovatie was een trigger voor de volgende: de KOMP, een tablet voor ouderen die met een gewone smartphone of tablet niet uit de voeten kunnen. Karen: “Met KOMP werden we benaderd door de Norwegian Cancer Society, die AV1 had gezien en een soortgelijke oplossing zocht voor senioren die moeite hebben met het gebruik van technologie. Tijdens de lockdown in Europese landen hoorden we van veel gezinnen dat KOMP een redder in nood is geweest. We hebben zelfs KOMP's in onze eigen familie en gebruiken die om foto's te sturen van kleine, dagelijkse dingen, uitstapjes die we maken of om oude herinneringen op te halen.

Redder in nood

Daarmee is een oplossing als de AV1 een goed voorbeeld van de inzet van technologie om problemen op het gebied van zorg en welzijn om te lossen. Eenzaamheid is zo’n probleem, een groeiend probleem zelfs in coronatijd. “Van tijd tot tijd voer ik de gesprekken zelf, zodat ik rechtstreeks met gebruikers kan praten en naar hun behoeften kan luisteren. Hun feedback is overwegend positief. En het helpt om gefocust te blijven op wat we eigenlijk met onze producten doen.” 

CEO

In zes jaar tijd groeide No Isolation naar ruim veertig medewerkers en is het bedrijf actief in Oslo, Londen en München. Zelf is Karen Dolva uitgegroeid tot CEO. Een CEO met invloed: de dertigjarige Noorse mocht haar verhaal al eens doen tijdens een van de TEDx-evenementen, was een van de ‘World’s Top 50 Women in Tech’ volgens het Amerikaanse magazine Forbes en won de EU Women Rising Innovator. Ze is verantwoordelijk voor de strategie en de uitbouw van No Isolation en fungeert als woordvoerder.

Enorme groei

De zorgrobot wordt (nog) niet vergoed, en moet dus worden gekocht door de gebruikers. Toch is de belangstelling groot, constateert de jonge topvrouw. “Het afgelopen jaar hebben we een enorme groei gezien in Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Bij de introductie in het Verenigd Koninkrijk waren we meteen twee keer uitverkocht. In Nederland gaat de verkoop van de AV1 en de KOMP gestaag door. Vrij snel na de uitbraak van de pandemie in maart waren onze dealers al uitverkocht.”

Warme technologie

De reden voor het verkoopsucces is de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. ‘Warme technologie’, noemt ze de AV1 en de KOMP zelf. “Mensen staan vaak sceptisch tegenover nieuwe technologie die snelle oplossingen belooft. We zien onze producten niet als technologie, maar als sociale hulpmiddelen die mensen helpen om een volledig leven te leiden. Met de AV1 willen we dat de kinderen re-integreren en deelnemen aan school; het is slechts een middel om de overgang soepeler te laten verlopen.

Met de KOMP proberen we senioren en gezinnen nieuwe contactmogelijkheden te geven.” Ondertussen dienen zich onbedoeld nieuwe gebruikersgroepen aan, zegt Karen. “Beide producten zijn gebruikt op manieren waar we niet aan dachten. Zo hebben artsen bijvoorbeeld AV1 in ambulancehelikopters ingezet. Misschien is het een meer algemeen hulpmiddel dan wij voor ogen hebben. KOMP is gemaakt voor senioren, maar wordt door veel meer mensen gebruikt die geen technologische kennis hebben. Daarom kijken we altijd naar andere kwetsbare groepen in de samenleving, die wellicht tools nodig hebben om hun leven te verbeteren.” 

Officieel is No Isolation een Noorse onderneming, maar het bedrijf heeft inmiddels ook een bv in Rotterdam, met het doel om van hieruit de Europese expansie te versnellen. Alfa Aalsmeer helpt No Isolation onder meer ook met fiscale adviezen, de administratie en de jaarrekening. Via DFK International, het internationale verband van accountantskantoren waarin Alfa deelneemt, hebben we No Isolation ook geholpen om de vestiging in de UK op te zetten. Ook wordt er contact onderhouden met de Duitse DFK-partner, Karen Dolva, bij de opzet van de vestiging daar.

Roy van Rijn

Roy van Rijn

Klantbeheerder

088 2531123 | rvanrijn@alfa.nl


Meer over Roy