Banner

Onzekerheid over emissiearme huisvesting in de melkveehouderij blijft bestaan

15 april 2022 | Door:  Bert Lowijs

De onzekerheid over het toepassen van de zogeheten Rav-systematiek bij natuurvergunningverlening blijft voortduren. Recent heeft de rechtbank Oost-Brabant weer een natuurvergunning vernietigd die was verleend voor toepassing van een emissiearm huisvestingssysteem, in dit geval een roostervloer voorzien van cassettes in de roosterspleten en mestschuif.

Wettelijke eis

De rechtbank oordeelt dat bij het verlenen van een natuurvergunning niet zonder meer van de in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) opgenomen ammoniakemissiefactoren kan worden uitgegaan. Dit kan alleen als significante gevolgen kunnen worden uitgesloten, oftewel alleen als het betreffende huisvestingssysteem doet wat het belooft.

Onjuiste vaststelling van de ammoniakemissiefactor

De rechtbank heeft een deskundige het in geding zijnde huisvestingssysteem laten beoordelen en in het bijzonder de totstandkoming van de ammoniakemissiefactor. Uit deze beoordeling is gebleken dat de toegekende factor niet op de juiste wijze is vastgesteld en hoger is dan in de Rav is opgenomen. Daarnaast is niet met zekerheid te zeggen dat het huisvestingssystem in elk dierenverblijf presteert of blijft presteren op basis van de toegekende ammoniakemissiefactor.

Borging

Borging of een emissiearm huisvestingssysteem doet wat het belooft zou kunnen op basis van continue metingen of monitoring. Hier is echter nog geen (meet)systeem voor beschikbaar. Een oplossing zou kunnen zijn om zogeheten onzekerheidsfactoren, zoals voersamenstelling, het met mest besmeurde oppervlak, frequentie mestschuif, te borgen door deze als zogeheten beschermingsmaatregelen in de vergunning op te nemen. Deze maatregelen moeten dan wel duidelijk en handhaafbaar zijn.

Hoe verder?

De uitspraak van de rechtbank gaat in algemene zin over toepassing van de Rav-systematiek bij natuurvergunningverlening. Niet in alle gevallen kan zonder meer worden uitgegaan van de in de Rav opgenomen ammoniakemissiefactoren. Voor een specifiek huisvestingssysteem lijkt de rechtbank ruimte te bieden om toch tot vergunningverlening te kunnen komen door beschermingsmaatregelen in de vergunning op te nemen voor onzekerheidsfactoren die bepalend zijn voor de toegekende factor. Hierbij is het van belang dat deze maatregelen in een vergunningaanvraag voldoende zijn onderzocht.

Heb je vragen over emissiearme huisvesting en vergunningen? Neem dan contact met ons op. Met ruim 30 kantoren zijn we overal dichtbij.

Bert Lowijs

Bert Lowijs

Senior adviseur omgevingsadvies

088 2533061 | blowijs@alfa.nl


Meer over Bert