Banner

Dga-taks: lenen bij je eigen vennootschap (Wet excessief lenen)

2 september 2024 | Door:  Saro Aykaz

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Deze wet regelt grofweg dat de dga die te veel heeft geleend bij de eigen bv, hierover belasting betaalt. Er geldt in 2024 een drempel van 500.000 euro, in 2023 bedroeg de drempel nog 700.000 euro Voor toepassing van deze drempel kan meer meetellen dan alleen een lening aan de dga. Verder zijn ook uitzonderingen op de regel mogelijk. Het meetmoment in 2024 is 31 december 2024. Tot dat moment heb je tijd om jouw situatie te beoordelen en in actie te komen. Wacht hiermee niet tot het laatste moment want sommige acties hebben tijd nodig.

De Wet excessief lenen bij eigen vennootschap kan van toepassing zijn op iedereen:
die een zogenaamd aanmerkelijk belang heeft in een of meer vennootschap(pen), én die schulden heeft aan die vennootschap(pen) en/of waarvan de partner of zogenaamde verbonden personen of hun partners schulden hebben aan die vennootschap(pen).
 

Schulden hoger dan € 500.000 (2024) van dga én partner

Een dga met schulden aan zijn bv die op 31 december 2024 hoger zijn dan 500.000 euro kan in 2024 met de gevolgen van de wet te maken krijgen. Zijn je schulden op dit moment nog hoger dan 500.000 euro, dan heb je nu nog tijd om in actie komen. In 2023 was de drempel 700.000 euro.

Het gaat hierbij niet alleen om de schulden van de dga zelf, maar ook om de schulden van de fiscale partner van de dga. Om te beoordelen of de 500.000 euro wordt overschreden, worden de schulden van de dga en de fiscale partner bij elkaar opgeteld. Heb jij en/of jouw fiscale partner een aanmerkelijk belang in meer bv’s, dan moet je de schulden die jij en jouw fiscale partner hebben aan al die bv’s bij elkaar optellen

Andere schulden die ook meetellen

Indirecte schulden en andere rechten

Bij het inventariseren van de schulden moet je letten op alle civielrechtelijke schuldverhoudingen en verplichtingen. Ook de indirecte schulden tellen mee. Kan de dga en/of zijn fiscale partner alleen een externe financiering krijgen als de bv borg staat? Dan telt deze lening ook mee voor de vraag of de schulden op 31 december 2024 boven de 500.000 euro uitkomen. Kan de dga en/of zijn fiscale partner wel een externe financiering krijgen zonder borg, maar zorgt borgstelling door de bv voor betere voorwaarden, dan telt de lening niet mee.

Ook schulden van verbonden personen

Hebben bloed- of aanverwanten in de rechte lijn schulden aan jouw bv, dan moet je deze schulden bij jezelf meetellen voor het deel van hun schulden dat boven de 500.000 euro uitkomt. Bloed- en aanverwanten in de rechte lijn zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen enzovoort en ouder, grootouder en overgrootouders enzovoort van jou en/of jouw fiscale partner.

Dit geldt niet als jouw bloed- of aanverwant zelf een aanmerkelijk belang heeft in de bv waarin jij ook een aanmerkelijk belang hebt. De bloed- of aanverwant moet dan zelf beoordelen in hoeverre de wet op hem/haar van toepassing is.

Uitzondering voor eigenwoningschulden

Voor eigenwoningschulden geldt een uitzondering. Deze tellen niet mee voor de beoordeling of je op 31 december 2024 schulden hebt aan jouw bv(’s) boven 500.000 euro. Het moet hierbij echter wel gaan om een schuld die voldoet aan de wettelijke bepalingen om renteaftrek te krijgen in de inkomstenbelasting. Bovendien moet een recht van hypotheek verstrekt zijn aan de bv als de lening is aangegaan na 31 december 2022.

Let op! Is wel hypotheek verstrekt, maar is het inschrijvingsbedrag van die hypotheekverstrekking lager dan de lening? Dan telt het deel van de lening boven dit inschrijvingsbedrag ook mee.

Salderen vorderingen en schulden

Er wordt puur naar de schulden gekeken! Voor de beoordeling van de grens van 500.000 euro mag je vorderingen die je hebt op jouw bv(’s) niet salderen met schulden die je hebt aan jouw bv(’s).
Het kan daarom verstandig zijn om vóór 31 december 2024 deze vorderingen en schulden officieel met elkaar te verrekenen.

Belastingtarief

Je bent over het surplus boven de 500.000 euro belasting verschuldigd in box 2. In 2024 gelden twee tarieven in box 2. Over de eerste 67.000 euro aan box 2-inkomen (voor fiscale partner het dubbele bedrag) ben je 24,5% verschuldigd, over het meerdere 33%.

Alleen fiscale werking

Als je wordt geconfronteerd met de gevolgen van deze wet en dus belasting moet betalen over het surplus boven € 500.000, dan heeft dat alleen fiscale gevolgen. Met andere woorden: de schuld blijft wel gewoon bestaan en alleen middels een aflossing neemt de schuld af. Je mag de schuld ook in je aangifte inkomstenbelasting blijven opvoeren.

Schulden tot 500.000 euro

Bedragen de schulden minder dan 500.000 euro, dan kunt je nog steeds een risico lopen op belastingheffing, als de Belastingdienst meent dat sprake is van een verkapte dividenduitkering. De Belastingdienst moet dit wel aannemelijk kunnen maken. Zorg daarom dat jouw leningen altijd schriftelijk in een overeenkomst met zakelijke voorwaarden zijn vastgelegd. De bewijspositie van de Belastingdienst wordt dan een stuk lastiger.

Tot slot

De Wet excessief lenen kan ook in 2024 weer voor een ongewenste afrekening op 31 december 2024 zorgen. Zeker nu de drempel verlaagd is van 700.000 euro naar 500.000 euro, kan de wet opnieuw tot een afrekening leiden.

Overleg daarom tijdig met onze adviseurs welke gevolgen de wet en de verlaging van de drempel voor jou kunnen hebben. Onze adviseurs kunnen je ook adviseren over de gevolgen van een latere aflossing van deze schulden.

Saro Aykaz

Saro Aykaz

Teamleider advies

| saykaz@alfa.nl


Meer over Saro