“Ook als familie moet je werken aan teambuilding”
22 mei 2020
Ze bestaan nog, bungalowparken zonder tropische zwembaden, een uitgebreid horeca-aanbod en ADHD-achtige animatieteams. Zoals ‘t Eekhoornnest, dat zichzelf ‘de poort naar de Soester duinen’ noemt. ‘Onze gasten komen hier juist omdat het er niet is’, lacht Piers de Jong, die met drie zoons en een dochter de leiding over het park en het bijbehorende landgoed heeft. Juist die nauwe familieband maakt de samenwerking ook weleens wat minder eenvoudig. Een DISC-analyse van Alfa bracht uitkomst.
Met slechts 42 bungalows op 14 hectare is ‘t Eekhoornnest een oase van rust. “Mensen hebben hier heel veel ruimte. Het is nu bijna honderd procent bezet, maar als je op het park komt lijkt het wel uitgestorven”, kijkt Piers op een zonnige voorjaarsmiddag naar buiten. Zijn ouders begonnen het park in 1963, toen nog met tenthuisjes die in het najaar werden afgebroken. “Het was toen twee, drie hectare, inmiddels veertien. Vijf hectare is voor het bungalowpark, de rest is landgoed. Door de jaren heen mochten we steeds meer. Dat maakt dat het park niet alleen voor vakantie wordt gebruikt, maar ook als tijdelijk verblijf in de periode van oktober tot april. En omdat het allemaal zelfvoorzienende accommodaties zijn hebben we ook niet veel last van de coronacrisis.”
Elkaar aanvullen
Als - officieel - directeur-eigenaar deelt hij de verantwoordelijkheid met drie zoons en een dochter, die ook allemaal op het park werkzaam zijn. Daarnaast is echtgenote Ineke nog één of twee dagen per week inzetbaar voor de boekingen. “Allemaal hebben we andere kwaliteiten, zonder dat het botst met elkaar. We vullen elkaar aardig aan. De één doet graag wat de ander juist niet wil. Dat is wel het geluk dat we hebben. Of het zo blijft weten we niet. Iedereen heeft de vrijheid om eruit te stappen.”
Second opinion van Alfa
Hoewel ‘t Eekhoornnest klant is bij een ander accountantskantoor komt het toch tot een vrijblijvend gesprek met Alfa. “We zagen dat Alfa HISWA-RECRON-gecertificeerd is. We wilden weleens een second opinion. En in de loop van het gesprek kwam de mogelijkheid van een DISC-analyse naar voren.” Intensief samenwerken met familieleden, die je ook buiten werktijd blijft zien, heeft immers voor- en nadelen erkent Piers. Wat verwachtte hij van de persoonlijkheidsanalyse door DISC-adviseur Rolf van der Steeg?
Diepte en duidelijkheid
“Wij weten van elkaar wel een beetje hoe we zijn, maar een analyse kan meer diepte en duidelijkheid geven. Dan weten we waar we staan en waar we aan moeten werken. Ook als familie moet je werken aan teambuilding. En in dit geval was Rolf precies de juiste man op de juiste plek. De DISC-analyse laat je de punten zien waar je sterk in bent, maar ook de punten waar je aan moet werken. Iedereen heeft daar een prettig gevoel aan overgehouden. Ik ook. Ik wil langzaam steeds meer afstand gaan nemen en meer een mentorfunctie gaan vervullen. Wat ik moet leren, is om de kinderen zelf dingen op te laten lossen. Het werd duidelijk dat ik nog te makkelijk veel overnam. Je hebt het idee dat je al voldoende uit handen geeft, maar uit de analyse blijkt dat het nog niet geval is.”
Prettige manier
Het effect van de analyse is opvallend. Piers: “Ik merk duidelijk aan de kinderen dat zij zich meer bewust zijn van waar ze mee bezig moeten zijn. En in feite is het heel eenvoudig geweest. Het is een gesprek van één, twee uur. Dat gaat op een prettige manier. Rolf oordeelt niet, maar het is nét dat doorvragen waardoor je toch even moet nadenken. Eén van de groep heeft gezegd: hier of daar moet ik wat meer aan werken. Diegene heeft er ook een ander persoonlijk coachingstraject bij genomen. Als ik het had gezegd, was het nooit gebeurd. Maar omdat het uit de analyse naar voren is gekomen, werd het duidelijk.”
Al met al is hij erg positief over de onverwachte samenwerking met Alfa. Piers: “Je wilt dat je kinderen gelukkig zijn. Dat is het doel dat je voor hen voor ogen hebt. Ik denk dat de DISC-analyse daar zeker aan bijgedragen heeft.”
Meer weten over DISC?