Banner

Ondernemer van de maand: VOF Van Hierden

28 november 2017 | Door:  Henk Overbeek

Al ruim dertig jaar loopt Dirk van Hierden tussen de varkens. Zeugen en vleesvarkens scharrelen rond op de drie locaties van de VOF Van Hierden. Sinds vorig jaar is een van die locaties, in het Friese Fochteloo, helemaal overgeschakeld op de biologische varkenshouderij. Een openbaring voor Dirk, zegt hij zelf. “Ik vind biologisch uiteindelijk nog beter bij mij passen dan de gangbare bedrijfsvoering.”

Twee van de drie bedrijven zijn in Nijkerk gevestigd. Het Friese bedrijf is niet alleen qua bedrijfsvoering een buitenbeentje, ook qua afstand: het is anderhalf uur rijden. “We hebben het al in 1995 gekocht. Ach, waarom doe je zoiets. Je bent altijd op zoek. Dit bedrijf stond te koop. We waren in eerste instantie van plan het uit te breiden, maar vorig jaar hebben we er een biologische varkenshouderij van gemaakt.  En ik heb er niet veel omkijken naar. Het bedrijf in Friesland wordt gerund door twee medewerkers. Ik ga er eens in de twee weken een middag heen.’

De overstap naar de biologische varkenshouderij is niet alleen maar uit idealisme gemaakt, zegt Dirk. “We hebben een paar jaar terug nagedacht over hoe we meer rendement uit het bedrijf konden halen. Alleen dan houd je schik in het ondernemen. En je wilt met je bedrijf toch een plekje in de toekomst houden. Je mag er niet meer vanuit gaat dat het gaat zoals het altijd ging. Met de biologische varkenshouderij hebben we ons rendement veiliggesteld, denken we. De markt voor vleesvarkens is altijd een heel wispelturige geweest. De biologische markt is veel stabieler. Maar dat zeg ik nu. Of het ook zo blijft, is natuurlijk de vraag.”

‘Prachtmanier van werken’

In Friesland lopen 140 zeugen en 1200 vleesvarkens rond in de biologische stallen. De twee bedrijven in Nijkerk zijn goed voor 750 zeugen en 4200 vleesvarkens. Werken volgens de regels van de biologische varkenshouderij is Dirk honderd procent meegevallen. “Het is een heel grote stap, één waar je achter moet staan. Maar ik kan niet anders zeggen dat het een prachtmanier van werken is. Alles verschilt van de traditionele manier. De dieren lopen los, ze kunnen dag en nacht naar buiten toe. Je houdt veel meer rekening met het natuurlijke gedrag van de varkens. Voorheen waren de dieren op het systeem gericht. Bij de biologische bedrijfsvoering is het systeem op de dieren gericht.”

Behoorlijke financiële klus

Aan de biologische varkenshouderij hangt wel een prijskaartje. “Wil je een geschikt biologisch bedrijf bouwen, dan is dat een behoorlijke financiële klus. We hebben gelukkig veel zelf eraan kunnen doen. Het voordeel was dat we net twee heel goede jaren achter de rug hadden om aan de bank te laten zien. En we hadden ook de andere bedrijven erachter staan.”

Gemoedelijk beestje

De biologische aanpak heeft ook gevolgen voor de fokkerij. “Je merkt het aan het gedrag van dieren. Omdat we eigen dieren fokken, hou je meer rekening met dat gedrag. Je hebt namelijk veel minder sturing vanuit het systeem. Je bent toch op zoek naar een beestje dat een beetje gemoedelijk is. Daar is goed mee te werken.”

Ook Alfa speelt een rol, op de achtergrond. “De kennis van Alfa heb ik heel hard nodig. Henk Overbeek is al jaren mijn sparringpartner. Hij heeft een grote inbreng gehad toen het bedrijf  afgelopen jaar  juridisch is hervormd, samen met  Gerald Heijnen juridisch specialist van Alfa. Henk is iemand die ons bedrijf kent en ons vooruit helpt.”

Henk Overbeek

Henk Overbeek

Directeur agrarisch en bedrijfskunde

088 253 1418 | hoverbeek@alfa.nl


Meer over Henk