Erik Hannewijk
Relatiemanager
088 2531507 | ehannewijk@alfa.nl
23 maart 2021 | Door: Erik Hannewijk
Miljarden laten we als Nederlands bedrijfsleven liggen op het gebied van verzuim. Die uitspraak is van iemand die het kan weten: Geert van Dijk, eigenaar van het Leefstijl Expertise Centrum. Op het gebied van leefstijlcoaching is nog veel terrein te winnen, zegt hij. Meer aandacht voor gezond leven kan het verzuim in het bedrijfsleven spectaculair omlaag brengen. “De afgelopen dertig, veertig jaar zijn we vergeten aan onszelf te denken. Covid-19 heeft de vinger op de zere plek gelegd.”
Met het LECV bedient Geert samen met zijn medewerkers zowel particuliere als zakelijke klanten. Die kunnen in de vestigingen in Veenendaal en Ede terecht voor advies op maat. Zelf heeft Geert zich gespecialiseerd in de inspanningsfysiologie. “Als inspanningsfysioloog doe je onderzoek naar de manier waarop het lichaam en alle systemen die daarin een rol spelen reageren op inspanning. Als je dat weet, kun je heel goed advies geven en programma’s maken. Inspanningsonderzoek wordt vooral bij sporters gedaan, om goed te kunnen bepalen hoe de training moet worden ingericht. Maar je kunt het onderzoek ook heel goed toepassen bij bijvoorbeeld mensen met een beperking. Je hebt op die manier veel beter inzicht in de punten waarop je moet acteren.”
Veel mensen weten het LECV te vinden. Geert: “Je kunt het zo gek niet bedenken. Mensen met een chronische beperking, zoals diabetes, reuma of astma, mensen met een dwarslaesie of een partiële dwarslaesie, mensen met een psychische stoornis of het syndroom van Down.”
Zijn eigen ondernemerscarrière had bepaald geen flitsende start. Tot z’n 24ste is Geert een fanatiek amateursporter. Een paar weken nadat hij derde is geworden op het Nederlands Kampioenschap Wintertriatlon vindt hij zichzelf terug op de intensive care. Een auto-immuunziekte maakt dat hij kortstondig kunstmatig in leven moet worden gehouden. “Na mijn revalidatieperiode die twee jaar heeft geduurd heb ik gekeken of ik met mijn ervaringen misschien iets kon betekenen voor anderen. Ik ben eerst in een revalidatiecentrum gaan werken. In 2001 ben ik voor mezelf begonnen. Ik organiseerde buitensportactiviteiten voor mensen die een lichamelijke beperking hadden. Iedereen zei dat dat niet mogelijk was. Ik was ervan overtuigd dat sport iets doet het met zelfvertrouwen van mensen en het vertrouwen in het eigen lichaam.”
Wanneer hij op verzoek van de gemeente Veenendaal ook mensen met chronische functiebeperkingen gaat begeleiden, is dat het begin van het huidige LECV. Geert: “Ik zag toen al in dat leefstijl iets van de toekomst zou worden. Niet wetende dat we in 2020 zouden worden geconfronteerd met Covid-19. Dat heeft de vinger op de zere plek gelegd. Bij de eerste lockdown had 84 procent van de mensen op de IC een BMI van 32 of meer.” Hij ziet nu mensen een inhaalslag maken op het gebied van hun gezondheid. Wrang feit: juist in een tijd waarin die aandacht toeneemt moet ook zijn centrum de deuren sluiten. “Als inspanningsfysioloog mag ik nog wel iets doen, maar het centrum is dicht. Deze situatie moet niet te lang gaan duren.”
Duurzaamste accountant
Nog een andere activiteit moet binnenkort een pijler onder zijn ondernemersbestaan worden, als het aan hem ligt. Samen met… Alfa. “Alfa wil de duurzaamste accountant van Nederland worden. Ik heb gezegd: als je de duurzaamste van het land wilt worden, mag je één ding niet vergeten, namelijk je personeel. We kijken of er mogelijkheden zijn of LECV een bijdrage kan leveren aan de fysieke gesteldheid van Alfa-medewerkers in de regio Foodvalley.” De plannen worden de komende tijd verder besproken.
Er is in Nederland te weinig aandacht voor duurzame inzetbaarheid, constateert hij. “Ik weet dat er vanuit het Centraal Planbureau cijfers bekend zijn over onder andere het onvermijdbaar verzuim en het landelijk gemiddelde per branche of sector, zoals iemand die verkeerd stapt en zijn enkel breekt of iemand die een ziekte krijgt. Dat verzuimpercentage is 1,5 procent. Het landelijk verzuimgemiddelde ligt ruim boven de vier procent. Dan heb je het dus over miljarden die we laten liggen. Als je als ondernemer het verzuim effectief naar beneden krijgt, dan profiteert de inkomensverzekeraar daar ook van. Dan vind ik dat je met die verzekeraar het gesprek moet aangaan om daar zelf ook wat van mee te krijgen. Dat levert in sommige gevallen grof geld op. Ik ken een voorbeeld van een bedrijf met dertig werknemers dat zomaar zeven-, achtduizend euro bespaart. Daar kun je aardig wat preventieve maatregelen van betalen. En als je daarmee je verzuim naar 1,5 of 2 procent brengt, praat je over duizenden of tienduizenden euro’s voor zo’n bedrijf.
Naam: Geert van Dijk
Woonplaats: Veenendaal
Leeftijd: 53 jaar
Beroep: Inspanningsfysioloog, specialist fysieke training
en belastbaarheid en inspanningstolerantie onderzoek
Werkzaam: Leefstijl Expertise Centrum
Bestuurslid: NL Actief, branchevereniging erkende sport- en beweegcentra