Vergoeding van je kostprijs van kalfsvlees
26 mei 2020 | Door: Pieter Okken
Wat bepaalt de toekomst van de kalversector? De kostprijsopbouw of de contractvergoeding versus vleesprijs? Vooral nu in de coronacrisis is het best ingrijpend om daar bij stil te staan. Wil de sector bezuinigen op de kostprijs? Of wil de sector een acceptabele vergoeding voor de geleverde prestaties? Als ondernemer zoek je een rendabele bedrijfsvoering. Maar daar komt best wel wat bij kijken als de kostprijs dreigt toe te nemen en de vleesprijs onder druk komt te staan.
Hogere kostprijs
Kostprijs is een breed begrip. Binnen Alfa hanteren we daarom liever het begrip ‘de kritieke opbrengstprijs’. Dat is de uiteindelijke prijs die je nodig hebt om alle lasten te kunnen betalen, zowel zakelijk, bancair als privé. Deze kritieke opbrengstprijs wordt hoger naarmate de verplichtingen om het stukje kalfsvlees te kunnen en te mogen produceren steeds groter wordt. Belangrijk is om te weten waaruit jouw lasten zijn opgebouwd en waar je als ondernemer in kunt sturen.
Lagere vergoeding
De compensatie van de lasten zijn de baten: de contractvergoeding of de kalfsvleesprijs. De vleesprijs staat vooral in de rosésector fors onder druk omdat de afzet grotendeels is weggevallen. Nieuwe afzetkanalen en marktwerking is daarvoor van cruciaal belang. Maar voor jou als individuele ondernemer is het belangrijk dat je een goede gesprekspartner bent op het moment dat je uit moet blinken. Benut jouw sterke kanten op dat cruciale moment. Weet waarover je praat.
Juiste inzicht
Om de kritieke opbrengstprijs op een acceptabel niveau te houden of te krijgen, is het belangrijk om je plannen goed door te rekenen. Wat is het effect van de investeringen in emissie-arme stallen en dierwelzijn? Op welke fronten kan je nog kosten besparen? Met de BAS-rapporten van Alfa kan je precies zien waar je nog kunt optimaliseren. Wil je uitbreiden en door schaalvergroting de kritieke opbrengstprijs sturen? Dan is een lange termijn begroting het middel om door te rekenen of je de juiste keuzes kan maken.
Gezonde balans
Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden in de opbouw van de kritieke opbrengstprijs en de vergoeding die deze prijs compenseert. Kijk daarbij goed naar de volgende aspecten voor een goede balanspositie:
- Screen jouw locatie in het kader van de ruimtelijke ordening; wat is op jouw locatie planologisch het maximaal haalbare en aan welke eisen moet je voldoen?
- Verlaag de investering door gebruik te maken van subsidieregelingen; van 25 mei tot 15 juli 2020 is de subsidieregeling open voor brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen (Sbv-regeling);
- Bespreek met jouw contractgever de mogelijkheden van alternatieven of niche-producten.
- Wat kost jou een leegstandsperiode van 10 weken?
- Zijn jouw bedrijfskosten passend? Bespreek en vergelijk deze kosten met jouw adviseur.
- Zijn jouw lasten volledig? Beoordeel hierin de lange-termijn uitgaven van zakelijke en privé geldstromen. Een vaak vergeten onderdeel is de pensioenvorming!
Alfa is dichtbij
Wil je weten wat de specialisten van Alfa voor jou kunnen betekenen? Wil je meer inzicht met BAS Vleeskalveren? Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor van Alfa Accountants en Adviseurs en bespreek wat jouw toekomstperspectief is! Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Lees hier meer over de vleeskalverhouderij.