Banner

Bedrijfsopvolging: worden fiscale voordelen versoberd?

1 december 2020 | Door:  Joris Daanen

In 2021 staat de evaluatie van de fiscale faciliteiten voor de overgang van bedrijfsvermogen gepland. Dit kan in veel gevallen zonder het heffen van belasting, als je voldoet aan alle strikte voorwaarden. Het zou weleens kunnen dat de uitkomst van die evaluatie een versobering van alle fiscale voordelen is. Zeker is er nog niets. Maar als je als ondernemer bezig bent met vermogensplanning en bedrijfsoverdracht is het verstandig om de ontwikkelingen goed te volgen.

Bedrijfsopvolgingsregelingen: hoe zit het ook alweer?

Sinds 2010 bestaan de belangrijkste faciliteiten in hun huidige vorm.  De spelregels, limieten en percentages zijn sinds 2010 wel geïndexeerd maar de systematiek is nagenoeg hetzelfde gebleven. Het benutten van de fiscale begeleiding bij bijvoorbeeld een bedrijfsoverdracht is vaak maatwerk en een meerjarenplan. Toch biedt de huidige regeling het bedrijfsleven een ruime mogelijkheid om het vermogen vloeiend over te dragen naar de volgende generatie.

Tegengeluid

Door de jaren heen is er vanuit verschillende hoeken weerstand geweest tegen de verruimde faciliteiten. Het veel gehoorde geluid van tegenstanders is dat de bedrijfsopvolgingsregelingen te ruim zijn ingestoken en niet in verhouding staan tot de behandeling van de overgang van niet-zakelijk vermogen.

Waarom hebben we dergelijke regelingen dan? De regelingen zijn zo ingestoken dat de fiscale gevolgen geen financiële belemmering mogen vormen voor de bedrijfscontinuïteit.  Het zo financieel vriendelijk mogelijk voortbestaan van een bedrijf na overdracht is een belangrijk sociaal-maatschappelijk goed. Zo zorgt een soepele bedrijfsoverdracht voor werkgelegenheid en een gezonde dynamiek binnen familiebedrijven.

Wat zeggen onderzoeken?

Inmiddels zijn er economische onderzoeken beschikbaar waaruit we kunnen afleiden dat in 70% van de gevallen de fiscale verplichtingen zonder problemen voldaan hadden kunnen worden vanuit de nalatenschap. Tegenstanders stellen dan ook dat de bedrijfsopvolgingsregelingen veel te ruim zijn. Mocht de belasting echt een probleem vormen dan kan, net als in het verleden, worden volstaan met een uitstelregeling.

Ondanks deze tegengeluiden blijven de wens en het standpunt van de wetgever – tot een fiscaal vriendelijke overdracht – tot nu toe standhouden.

Bouwstenen-notitie voor een beter fiscaal stelsel

Als een konijn uit de hoge hoed werd enkele maanden geleden een zeer uitgebreide handreiking vanuit het ministerie gepubliceerd. In die notitie staan diverse voorstellen voor het nieuwe toekomstige fiscale stelsel. Een van de belangrijkste onderwerpen die af te leiden is uit de notitie is het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregelingen.

De notitie zou kunnen betekenen dat de ruime faciliteiten ook bij de wetgever een doorn in het oog zijn geworden. In 2021 staat op de ministeriële agenda de algehele evaluatie van de bedrijfsopvolgingsregelingen. Bij die evaluatie zal veel aandacht zijn voor de doelmatigheid en de al genoemde onderzoeken naar de verruimde regelingen.

Post-corona-economie

De kans is meer dan waarschijnlijk dat bij deze evaluatie wordt ingezet op een versobering van de opvolgingsfaciliteiten. Dit ligt in de lijn der verwachtingen van het huidige economische perspectief: de post-corona-economie. 

Hoe die nieuwe versoberde regeling eruitziet en welke spelregels er dan gelden, is helaas kijken in de glazen bol. Het wetgevingsproces voor een dergelijke grootschalige wetsverandering is vaak ondoorzichtig.

Regel het nu!

De bestaande regelingen bieden je echter wel ruimte om – als er al is voorgesorteerd – een bedrijf op korte termijn over te dragen. Een geleidelijke bedrijfsoverdracht zou bijvoorbeeld versneld kunnen worden. Naast een volledige overdracht kun je vermogen overdragen terwijl je nog als ondernemer in het bedrijf blijft. Op de achtergrond verschuift dan het vermogen. Het bedrijf zet je nog altijd (samen) voort.

Het voordeel van een voltooide overdracht van bedrijfsvermogen is dat je overdraagt onder de regels die nu gelden.  Je krijgt in de toekomst niet te maken met een versoberde regeling. Je kunt het maar geregeld hebben, niet waar?

Meer weten?

Vraag het Alfa. We staan voor je klaar!

Joris Daanen

Joris Daanen

Fiscaal adviseur

088 2531752 | jdaanen@alfa.nl


Meer over Joris