Jeroen van den Hengel
Bedrijfskundig adviseur
Op de nieuwe BGT-kaart verschuiven de topografische grenzen van bijna alle (98%) percelen. Dit verschilt per regio. Het totale landbouwareaal in Nederland blijft wel nagenoeg gelijk. Op bedrijfsniveau kunnen zich soms grotere verschillen (tussen -1 en +1 ha) voordoen. Het kan dus zijn dat je straks meer of minder hectare landbouwgrond kunt opgeven in Mijn percelen of via de Gecombineerde opgave.
Dit heeft dan gevolgen voor de directe betalingen GLB, zoals de betalingsrechten en de extra betaling jonge landbouwers. Of voor andere grondgebonden subsidies. Als in het toekomstige GLB na 2021 wordt gekozen voor een systeem van basisinkomenssteun zonder betalingsrechten, leidt elke (hect)are minder direct tot een lagere uitbetaling.
Een aanpassing van de perceelsgrenzen is ook van invloed op je mestplaatsingsruimte. Wellicht moet je (extra) mest afvoeren of verwerken. De wet grondgebonden groei melkveehouderij brengt met zich mee dat een eventuele verkleining van je landbouwareaal mogelijk gecompenseerd moet worden door het verwerven van eenzelfde oppervlakte grond.
Kortom: het (laten) controleren van de nieuwe topografische grenzen van je landbouwpercelen is om verschillende redenen van belang.