Banner

Ondernemer in beeld | by Ann | van melkveehouders naar horeca-ondernemers

1 juli 2021 | Door:  Jelena Bajic

Dertig jaar lang was hij melkveehouder, in Noordeloos. Bij gebrek aan een opvolger zette Anton Bikker er op z'n 48ste al een streep onder. Samen met zijn vrouw Annemarie begon hij By Ann: een bed and breakfast, gecombineerd met een wellness, een locatie voor feesten en vergaderingen, een theetuin en een trekkermuseum. Inmiddels moeten de Bikkers oppassen dat het succes hen niet boven het hoofd gaat groeien. “Ik heb het bijna nog drukker dan ik het eerst als melkveehouder had!”

Tot begin van dit jaar stonden er koeien aan de Botersloot in Noordeloos. “We hadden er zeventig, en die gaven veel melk: 700 tot 800 duizend liter per jaar. Onze kinderen hadden geen interesse om verder te gaan. Qua werk liep ik vast. En de uitdaging werd minder, door alle regelgeving. Ik had nog makkelijk twintig jaar door kunnen gaan. Maar dat leek mij voor mijn gezondheid niet goed”, zegt Anton. Echtgenote Annemarie had een droom: ooit nog eens een bed and breakfast beginnen. Daarom ging een oude schuur op het erf plat om plaats te maken voor vier kamers, inclusief wellness en een feest- en vergaderlocatie.

‘Stoppen is heel complex’

In de zomer van 2020 gaat By Ann open naast de boerderij uit de zeventiende eeuw. “Het is eigenlijk gelijk al goed gaan lopen, ondanks corona. Gasten zochten bewust naar kleinschalige accommodaties.” Door het succes komt de melkveehouderij in de knel. “M’n vrouw doet het heel goed. Zij had daardoor geen tijd meer om mij nog te helpen. Ik liep steeds meer vast met het werk. Eind van het afgelopen jaar zijn we gaan kijken hoe we het konden oplossen. Alfa heeft daar ook over meegedacht. Stoppen is heel complex. Wat komt daar allemaal bij kijken, bedrijfseconomisch en fiscaal? Wat zijn de consequenties als je niet meer de melkopbrengsten hebt? Het bedrijf was stevig gefinancierd.”

‘Alle specialisten bij elkaar bij Alfa’

“Het zijn heel lastige keuzes die je moet maken, ook met stikstof en fosfaat. Elke adviseur kan je een advies geven over een klein stukje van het hele vraagstuk. En het ene advies botst weer met het andere. Maar het gaat juist om het grote geheel. Bij Alfa vind je al die specialisten bij elkaar. Er is een mooi plan uitgerold: dit gaan we doen. Alles hebben we uitgebreid doorgesproken met Alfa. Je neemt wel een risico. Mijn vrouw had twintig, dertig jaar in een verpleeghuis gewerkt. Ik had helemaal geen ervaring. Annemarie is 45, ik 48. Maar je kunt nu nog die keuze maken, over twintig jaar niet meer.”

Afscheid van de koeien

De melkkoeien zijn naar zijn neef gegaan die vijf kilometer verderop boert. Zijn droge koeien en het jongvee staan nog bij Anton in de schuur. “Daar heb je niet zoveel werk meer aan. Eén dag in de week help ik onze zoon die hovenier is. Of het afscheid van de koeien moeilijk was? Ach, ik heb er zelf voor gekozen. Het wordt anders als de bank of een arts die keuze voor je maakt.”

Explosie aan feestjes

Inmiddels groeien de activiteiten in By Ann het echtpaar nog net niet boven het hoofd. Anton: “De afgelopen week hadden we iedere dag een feest. Ik heb het bijna nog drukker dan ik het eerst had! En mijn vrouw is vaak met het personeel en de administratie bezig, terwijl die bed and breakfast eigenlijk haar wens was. Er komt een explosie aan feestjes aan. Ook omdat we centraal in Nederland zitten weten mensen ons te vinden. Gisteren hadden we hier een zakelijke bijeenkomst met mensen die overal vandaan kwamen. De wellness wordt vijf keer per dag verhuurd. Als we zouden willen, was het vijftien keer. Maar dan krijgen we het nog drukker. Daarom gaan we ons beperken tot kleinere feesten en bijeenkomsten, tot vijftig gasten. We hebben we nu acht mensen nodig en het is niet makkelijk om personeel te krijgen. Drank verzorgen we zelf, het eten laten we als kant en klare buffetten komen, met of zonder kok.”

Museum met oude tractoren

Een loods is ingericht als Deutz-Fahr-museum met oude tractoren. “In coronatijd hebben we daar drive-in bruiloften gehouden, omdat je niet met alle avondgasten bij elkaar kon komen. Gasten rijden door het museum heen, kunnen het bruidspaar feliciteren en krijgen een hapje en een drankje. Ja, ik heb wel wat met het merk. Onze jongste zoon is monteur bij Deutz-Fahr. Ik heb er nu dertig staan, de oudste is tachtig jaar. Allemaal via handelaren of via Marktplaats. Vanmorgen heb ik nog een combine gekocht.”

Eigen natuurgebied

Gasten kunnen ook rondjes rijden met tractoren. Anton: “Ik heb daarvoor een parcours gemaakt. Leuk voor groepen. Ook omdat we hier een eigen natuurgebied hebben. Daar organiseren we weer excursies. Omdat de koeien acht jaar terug op stal zijn gezet, hadden we eenderde van het land niet nodig. Daar hebben we agrarisch natuurgebied van gemaakt. Er zitten hier allemaal kleine vogeltjes. Pas nog, een kwartelkoning. Dat is een heel bijzonder vogeltje. En reeën, die zitten er ook.”
 

Ondernemersverhalen

Benieuwd naar andere ondernemersverhalen?  Bekijk dan onze pagina met ondernemersverhalen.

Jelena Bajic

Jelena Bajic

Secretaresse | PR & Marketing

088 2531998 | jbajic@alfa.nl


Meer over Jelena