Marlon Dusselaar
Directiesecretaresse
088 2531761 | mdusselaar@alfa.nl
10 september 2020 | Door: Marlon Dusselaar
Sinds de coronatijd is het druk in de winkel van kaasboerderij Van Leeuwen en Van Doesburg aan de Hamseweg in Culemborg. “Ontzettend druk. Je weet niet wat je te wachten staat. Maar dat het zó zou gaan lopen, dat is wel heel bijzonder”, zegt Ria van Doesburg, terwijl dochter Celine zich ondertussen om de klanten bekommert. De gezellige landwinkel is een showroom voor al het lekkers dat de Betuwe te bieden heeft. Maar ‘the star of the show’ is toch wel de kaas. “Als het niet bij ons vandaan komt, kun je het geen Betuwse kaas noemen”, zegt ze met een lach.
Sinds januari van dit jaar is het écht de winkel van Ria en Dirk van Doesburg. Toen namen de twee het boerenbedrijf definitief over van Ria en Bert van Leeuwen, na vijftien jaar een VOF te hebben gehad. “Dirk werkte hier altijd al als knecht. Hij is begonnen toen hij achttien was. Ria en Bert hadden geen kinderen en gooiden een balletje op. Wij hadden allebei wel interesse. Ik deed heel wat anders. Ik was secretaresse. Maar ik vond altijd al leuk om bij Dirk thuis op de boerderij te komen. En ik had zelf ook wel interesse in een winkel. Het trok mij wel, dit leven.”
Ria gaat meteen van start. “Het waren toen één of twee tafels met een paar bijproducten. Nu is het een hele landwinkel geworden. We hebben melk, karnemelk en yoghurt van zuivelboerderij Noordam, Betuwse wijnen, eigengemaakte jam, vers vlees, appelsap, vers brood in het weekend, serviezen, servetten, van alles. Van het een komt het ander. Het is ook een stukje hobby. Ik vind het leuk om internet af te speuren.”
Maar de kaas van kaasmeester Bert blijft de hoofdmoot. Overname of niet, hij blijft verantwoordelijk voor de productie van de onderhand vijftien soorten. “Vorig jaar hebben we de truffelkaas erbij gedaan. Waar we uniek in zijn is dat je bij ons zoutloze kaas kunt bestellen. We hebben witte kaas rechtstreeks uit de pekel, dat kennen mensen nog van vroeger. Die is maar twaalf dagen oud, die is voor de liefhebber. Maar we hebben ook heel oude brokkelkaas van acht of negen jaar oud. Dat zie je in de winkel niet. Er komen steeds meer soorten geitenkaas bij. De geitenkaas kopen we aan. Mensen vinden het lekker om naast de boerenkaas er een stukje geitenkaas bij te nemen. De fenegriek en de Italiaanse kaas doen het ook goed. En we hebben het Culemborgs Kruidentuintje. Dat is wel een topper.”
Dirk verzorgt het vee. “Dat heeft hij altijd al gedaan. Melken, voeren, voer binnenhalen, noem maar op.” Zo wordt er op jaarbasis zo’n 170.000 liter melk verkaasd, allemaal van de 115 eigen koeien. De melk gaat ook deels rauw weg in de winkel. “Daar komen ontzettend veel Turkse en Marokkaanse mensen voor. Er is ook een grote groep Nederlanders die het komt halen. Het is heel kort in het nieuws geweest dat rauwe melk goed zou zijn tegen het coronavirus. Dat werd meteen opgepakt.”
Corona was uit ondernemersoogpunt een zegen voor de winkel. Ria: “Ik denk dat mensen het fijner en betrouwbaarder vinden, dat kleinschalige. En wat je ook in Culemborg heel veel ziet is het lokaal ondersteunen. Er zijn een aantal klanten tijdelijk geweest, maar er zijn zeker 100 klanten per week blijven hangen. Als je eenmaal de kaas hebt geproefd, wil je geen andere meer.”
Veel ongemak hebben Ria, Celine en vaste kracht Kirsten er niet van gehad. Ria Van Leeuwen verzorgt elke morgen het kaas plasticen. “We hebben gezegd: maximaal twee klanten binnen. Dankzij het weer is het supergoed verlopen. Ook hebben we bestellingen binnen een straal van vijftien kilometer gratis thuis bezorgd. Dat zakt nu weer af, maar het is heel erg gewaardeerd. Ook met Moederdag, toen hebben we cadeaumanden bezorgd. In cadeaupakketten doen we heel veel. Kerst is een topper. Alfa heeft ook pakketten besteld. Dat was nog een hele onderneming, want Alfa heeft medewerkers in heel veel plaatsen. In de bezorgbus hebben we een constructie gemaakt dat we een dubbele laag kwijt konden.”
Ook om andere redenen zijn Ria en Dirk blij met Alfa. “We waren klant bij een ander kantoor. Onze vaste adviseur ging weg, we kregen iemand terug die niet van de boerderij afkomt. We wisten dat die overname eraan zat te komen. We kenden drie mensen van Alfa. Waarom zouden we niet overstappen vóór de overname? Ik moet zeggen: het is tot volle tevredenheid gegaan. Super. Een makkelijke overname was het niet, maar Alfa heeft ons heel goed geholpen.”