Pieter Boelens
Senior bedrijfskundig adviseur
088 253 1621 | pboelens@alfa.nl
31 januari 2023 | Door: Pieter Boelens
Na 22 jaar bij de Rabobank is hij zomaar toe aan iets anders. “Ik hoefde niet weg, maar wil ik dit wel de rest van mijn leven blijven doen”, stelt Pieter Boelens zichzelf de vraag. Nee, is het antwoord. Hij neemt afscheid van z’n functie als accountmanager agrarisch. Op zoek naar een plek waar hij nog dichter dan bij de bank kan aanschuiven bij de agrarische ondernemers, de klantengroep die hem al vanaf z’n jonge jaren aantrekt. En ja, waar kun je dan beter terecht dan bij een organisatie als Alfa?
Daar heeft Pieter net zijn eerste periode erop zitten, als bedrijfskundig adviseur akkerbouw in Groningen. “Het voelt goed bij Alfa. Collega’s nemen de tijd om met je te praten. Ik heb het idee dat het er wat minder gehaast aan toe gaat dan ik gewend was.” Hij rolt de agrarische sector in met dank aan zijn oom en tante. “Die hadden een melkveebedrijf. Dat vond ik altijd wel mooi. Het bezig zijn met de natuur, met de dieren. Ik heb er niet aan getwijfeld om de landbouwschool te gaan doen. Eerst de lagere, toen de middelbare en uiteindelijk de hogere. Ik heb wel de dieren ingeruild voor planten. Dat vond ik dan net nog wat interessanter.”
De Rabobank is zijn eerste werkgever, om dat 22 jaar lang te blijven. “Ja, natuurlijk is er in die tijd veel veranderd bij de bank. Maar geldt dat niet voor de hele wereld? Ik heb het er eigenlijk altijd naar mijn zin gehad, ook in mijn laatste functie. Het was helemaal niet dat ik het niet naar mijn zin had. Ik wilde iets anders. Bij de bank gaat het uiteindelijk altijd om financieringen. Wat ik het liefste doe is naast die ondernemer gaan zitten. Meedenken over de strategische route. Hoe zie je de ontwikkeling van je bedrijf? En dan kan financieren één van de aspecten zijn.”
Hij komt Carl Drenth, directeur van Alfa Groningen, weleens tegen in zijn functie bij de bank. “We hadden gezamenlijke klanten.” Als het gesprek over zijn toekomstplannen gaat, neemt een vrijblijvend kletspraatje ineens een heel andere wending. Na een kop koffie drinken kwamen we er al snel achter dat we een klik voelde en beide wat voor elkaar konden betekenen.
De mogelijkheid dat hij bij Alfa zich helemaal op de akkerbouw kan storten geeft de doorslag. “En de oprichting van een topteam akkerbouw. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. We willen bij Alfa de akkerbouw nog verder specialiseren en uitbouwen.” Inmiddels heeft hij de eerste keukentafelgesprekken alweer achter de rug. “Ja, ik draai al volop mee in de operatie. Het enige wat ik hier nog moet leren, is de werking van de systemen.”
Met de expertise van Alfa moet een akkerbouwer zijn voordeel kunnen doen, denkt Pieter. “Er komt ook op akkerbouwers een hoop af. Neem alleen maar het nieuwe GLB-beleid. Dat gaat uitdagingen opleveren voor de sector. Er worden meer beperkingen gesteld in het bouwplan. Je bent straks veel minder vrij in je keuze.” Maar toch: twijfel aan het voortbestaan van de sector heeft hij niet. “Ik denk dat de akkerbouw een heel goede toekomst heeft. Neem alleen maar de verschuiving van dierlijk eiwit naar plantaardig.” Want duurzaamheid gaat ook aan de akkerbouw niet voorbij. “Daar kun je je ogen als ondernemer niet meer voor sluiten. Je hoeft niet vooraan te staan, maar je mag de boot ook niet missen. Ik vind het belangrijk dat Alfa daar ambitieus in is.”
Thuis is voor Pieter Lieving, ‘een van de gehuchten rond Beilen’. “Ik kom uit Assen, mijn vrouw is gek op paarden. We zochten een plek waar we er de ruimte voor hadden. Maar het is onderhand een beetje uit de hand gelopen. Er staan er nu elf bij het huis, en één goedgekeurde hengst. Nee, ik had eigenlijk niet zoveel met paarden. Maar inmiddels heb ik ook heel veel plezier in de fokkerij. Ik zit zelfs in de technische commissie van het stamboek!”