Foodsisters; ondernemer in beeld
1 maart 2019 | Door: Maarten Dekker
De Foodsisters noemen ze zichzelf, Janneke en Amande Koeman. Ja, twee zussen die óók in de weer zijn met gezonde voeding, afvallen en foodtrends. Maar dan zonder de hype die veel andere ‘foodies’ kenmerkt. De twee zussen bouwen al jaren - fulltime - gestaag door aan hun Foodsisters-imperium, met een eigen afslankprogramma, een kookboek dat het tot nummer 1 schopte, een website en lezingen en trainingen.
“We blijven toch twee nuchtere Westfriese meiden”
“lk denk dat er ondertussen wel duizend nieuwe kookboeken per jaar verschijnen”, schetst Amande in één zin de moordende strijd op het culifront. Koken en eten is big business geworden. Internet barst uit z’n voegen van de receptenblogs. Elke tv-zender heeft een eigen kookprogramma. En anders kijk je gewoon 24 uur per dag naar 24Kitchen. Toch lukt het haar en zus Janneke al jaren om zich te onderscheiden van de kortstondige trends. Waar het succes vandaan komt is wel duidelijk. De recepten van de Foodsisters zijn niet nodeloos ingewikkeld en kennen gangbare ingrediënten. En het afslankprogramma garandeert je wekelijks ruim een kilo gewichtsverlies.
Vooral suiker moet het ontgelden in de adviezen van de Foodsisters. “Zonder suiker kun je niet. Maar suiker zit óveral in. Je schrikt ervan hoe ongezond mensen eten, onbewust. Dan nemen ze een mueslireep die zogenaamd verantwoord is. Maar die zit ondertussen vol met suiker. Daarom zetten we mensen aan om minder suiker te eten. Ja, dat hoor je de laatste jaren wel vaker, maar wij riepen het tien jaar terug al. Het viel ons op dat we heel goede resultaten behaalden door het gebruik van suiker bij diabetespatiënten te verminderen. Die patiënten konden toe met minder medicatie.”
Mueslireep
Het gebruik van suiker staat haaks op de pure voeding die de twee promoten. “Pure voeding is alles wat aan een boom of een struik groeit, op het land loopt, door de lucht vliegt en in het water zwemt. Kort gezegd: eet niets wat verpakt is. Het is niet zo dat je van ons helemaal geen suiker meer mag. Of nooit een zoet tussendoortje. Maar probeer het te verminderen. De eerste keer koffie of thee zonder suiker smaakt vies. Als je het gewend bent, wil je nooit anders meer.”
De twee zijn goed onderlegd. Janneke is van huis uit diëtiste. Amande deed een marketingopleiding, maar heeft ondertussen genoeg trainingen gevolgd en boeken gelezen om op vergelijkbaar niveau te kunnen praten. De Foodsisters zijn ook geboren vanuit de diëtistenpraktijk. “We verkochten in het begin wat afslankproducten via een webshop. Toen Facebook opkwam, merkten we dat in één keer veel meer mensen konden bereiken met onze adviezen. Naar een webinar kijken er wel honderd.”
Ondernemend
De expertise van Janneke en Amande voorkomt dat de twee mensen aanzetten tot onverantwoorde experimenten met afslanken of gezond eten. Toen foodgoeroe Rens Kroes – zusje van Doutzen – ineens haar volgers oproep drie weken lang ‘een supergezond glas klei’ te drinken, viel de medische wereld over haar heen. Amande: “Zulke gekke dingen doen we niet. We zijn en blijven toch twee nuchtere Westfriese meiden.”
Nuchter, maar ook ondernemend. Het businessmodel? “Door het gratis weggeven van recepten op onze site foodsisters.nl trekken we mensen. Die kunnen vervolgens het ‘8 weken slank programma’ volgen (€ 99,95) of het kookboek ‘Gezond en slank met de Foodsisters’ (€ 20,-) kopen. Dat boek is al 50.000 keer verkocht”, zegt Amande zonder een spoortje onbescheidenheid.
Snuffelen aan het buitenland
En dat werkt. “Als je eens wist hoeveel e-mailtjes en bedankjes we dagelijks krijgen! ‘Het Foodsistersboek is mijn bijbel’, zegt een van onze klanten op onze site. Dáár doen we het voor.” Het geeft de twee ook de motivatie om verder te kijken. “Er zal best nog wel een kookboek bij komen. En op de lange termijn willen we ook aan het buitenland gaan snuffelen. Duitsland bijvoorbeeld. Ik denk dat we daar ook onderscheidend kunnen zijn.”
Houtje-touwtje-administratie
De accountant van de zussen kan dus aan de bak. Amande: “lk deed eerst altijd zelf de administratie. Dat was toch een beetje houtje-touwtje, niet alles stond op papier. We zochten een stukje advies. Wat is handig om te doen? Alfa heeft begeleid om van een VOF-structuur over te stappen naar een BV. Daar heeft Alfa ons heel goed geholpen, tot aan het maken van afspraken bij de notaris aan toe. Alles is nu goed geregeld. Een fijn kantoor is het. Prettig ook dat er verschillende afdelingen zijn, zodat je ook nog eens juridische informatie kunt inwinnen.”