Erik Koster
Senior klantbeheerder
088 2532131 - 06 52046995 | ekoster@alfa.nl
26 juni 2020 | Door: Erik Koster
Iedereen die in de jaren negentig weleens op de dansvloer stond, moet zich de hit ‘No Limit’ nog kunnen herinneren. Al een kwart eeuw lang is het ook de naam van een agrarisch loonbedrijf met een bijzondere specialisatie: uitsluitend het planten, koppen en rooien van tulpen. Ondernemers Simco Riepstra en Arjan Blom hebben met No Limit onderhand wel het bewijs geleverd dat die keus terecht was. Voor het bedrijf uit Hensbroek zijn er inderdaad ‘no limits’ aan de dienstverlening: die gaat tot aan Frankrijk en Nieuw-Zeeland aan toe.
Samen met zijn goeie vriend Arjan Blom - nog altijd een van zijn compagnons - begint Simco Riepstra zich vanaf 1996 te verhuren aan loonwerkers. “We werkten allebei bij hetzelfde loonbedrijf. Maar dat ging niet zoals wij wilden. We keken elkaar eens aan en zeiden tegen elkaar dat we het zelf beter konden doen.” Half twintig zijn de twee dan. “De eerste jaren werkten we onder de naam No Limit Dienstverlening en verhuurden we ons. Het was bedoeld om een kapitaaltje op te bouwen. In 1999 konden we zo voor het eerst een machine kopen.”
De twee ondernemers maken de ongebruikelijke keuze om zich uitsluitend toe te leggen op planten, koppen en rooien. Iets wat niet voor de hand ligt in het loonwerkerswereldje, maar wat onderhand een gouden greep is gebleken. En één die voor jaarrond werk zorgt. Simco: “We werkten al voor een klant in Nederland die ook tulpen kweekt in Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Of we daar ook niet het loonwerk wilden doen, was de vraag. Frankrijk is werk voor Arjan, en we gaan samen elk jaar met een mannetje of zes tot acht twee keer naar Nieuw-Zeeland toe.”
Voor het werk in Frankrijk gaan de machines op transport. Die in Nieuw-Zeeland blijven staan. Het is een ‘tussendoortje’ dat prima past, want eenmaal terug begint in Nederland het seizoen weer voor het bedrijf met de hitgevoelige naam. Simco, lachend: “Ja, die naam! Toen we begonnen met onze dienstverlening had je 2 Unlimited (een house-duo) dat een hit had met het nummer ‘No Limit’. En wij zochten een bedrijfsnaam. Maar dat die naam later zo doeltreffend zou zijn, dat hadden we natuurlijk nooit bedacht”, zegt Simco met een knipoog naar de internationale activiteiten.
Is het logistiek geen opgave omdat het werk bij de klanten altijd tegelijk komt? Simco haalt zijn schouders op. “Je moet goed plannen. Je weet hoeveel hectare je kunt doen met een machine. In de herfst, als het nat is, dan is het weleens spannend. Maar dan is het voor niemand goed te doen. ‘Nee verkopen’ doen we niet. We proberen altijd een oplossing te vinden om het toch voor elkaar te krijgen. Een paar mannetjes erbij. Of lange dagen draaien.”
Personele problemen kent het bedrijf niet. Daarvoor werkt No Limit uitsluitend samen met zzp’ers en zijn de activiteiten gespreid over meerdere ondernemingen. “In 2005 hebben we Agriteam No Limit opgericht, met vier medewerkers die mede-aandeelhouder zijn geworden. In 2017 hebben we onder No Limit een groep jonge jongens ondergebracht, No Limit Future, die ook weer mede-eigenaar zijn. Zo zijn we altijd verzekerd van goeie mensen op het juiste moment. Die jonge gasten trekken ook weer andere jongens aan, want jongeren werken graag met jongeren. En die maken ook graag een paar uurtjes extra. Die jongens vinden het geen probleem om op zaterdag of zondag langer te werken. Je moet toch aan de toekomst denken. Een bedrijf opbouwen is één ding, zorgen dat het goed blijft doorgaan is veel moeilijker.”
De relatie met Alfa bestaat al sinds de beginjaren van No Limit. “We zijn ooit via een kennis bij Alfa terechtgekomen. En dat beviel zo goed dat we er altijd zijn gebleven. Je hebt Alfa nodig om je te laten adviseren. In de tijd van de bankencrisis had je Alfa nodig voor de versnelde afschrijving, nu met die corona heb je ook weer allemaal regelingen. En zo hebben we nog veel meer dingen waarvoor je bij Alfa moet zijn. Onze bedrijven zijn niet heel erg ingewikkeld, maar het zit allemaal wel aan elkaar gekoppeld. Alfa begeleidt ons daarin goed.”