Subsidieregeling wolfwerende rasters Drenthe 2023 Zakelijk
18 juli 2023 | Door: Henk Kroeze
Het aantal wolven in Drenthe neemt toe. Onlangs nog werd een schapenhouder aangevallen door de wolf. Het aantal schadegevallen neemt ook toe. Om schade en aanvallen te voorkomen investeren steeds meer hoefdierhouders in wolfwerende rasters. Om de hoefdierhouders (runderen, schapen, geiten, paarden en alpaca’s) tegemoet te komen, heeft provincie Drenthe een subsidieregeling wolfwerende rasters Drenthe 2023 opengesteld.
Sinds 1 april 2023 kunnen naast schapen- en geitenhouders, ook overige hoefdierhouders (runderen, paarden, alpaca’s) die in Drenthe gevestigd zijn, subsidie aanvragen. Voor overige hoefdierhouders werkt deze regeling met terugwerkende kracht vanaf 3 oktober 2022.
De provincie Drenthe stelt de subsidieregeling open voor het aanschaffen of aanpassen van een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Het gaat om de volgende bedragen:
- De subsidie voor een vaste afrastering bedraagt 570 euro per hoefsoort en 3,40 euro per strekkende meter met een maximum van 680, euro per rund en paardachtigen een maximum van 114 euro per ander hoefdier.
- De subsidie voor een verplaatsbare afrastering bedraagt 34 euro per dier.
Daarnaast is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor een automatisch oprolsysteem bij een verplaatsbare afrastering. Deze subsidie bedraagt 4.500 euro voor een automatisch oprolsysteem voor een verplaatsbare afrastering met draden.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie wolfwerende rasters Drenthe 2023 zakelijk, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je bent een bestaande hoefdierhouder.
- Je bent gevestigd in Drenthe.
- Runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca’s moeten uiterlijk op 17 december 2021 zijn geregistreerd in het Identificatie- en registratiesysteem.
- Bij een verplaatsbare wolfwerende afrastering en een automatisch oprolsysteem moet je kunnen aantonen, dat de dieren binnen de provincie Drenthe zullen grazen. Lever bij je aanvraag daarom een kaart aan van de percelen en geef aan op de kaart waar dieren lopen als een verplaatsbare afrastering aangevraagd wordt.
- De gehele afrastering moet voldoen aan paragraaf 2.2 van de Faunaschade Preventiekit module wolven.
- Wanneer je kiest voor het aanschaffen van een automatisch oprolsysteem bij een verplaatsbaar wolfwerende afrastering met draden, dan moet het aantal dieren waarvoor het systeem wordt aangeschaft minimaal bestaan uit: Een groep van 17 paardachtigen of runderen of, een groep van minimaal 100 andere hoefdieren.
De subsidie wordt slechts eenmaal verstrekt. Dit houdt in dat een dierhouder die eerder subsidie ontving voor de bescherming van schapen en geiten, nogmaals subsidie kan aanvragen wanneer hij dat doet voor het beschermen van paarden. De dierhouder kan niet nogmaals subsidie aanvragen voor schapen en geiten.
Voor vragen over deze subsidieregeling en voor het indienen van een aanvraag je contact opnemen met Henk Kroeze (kantoor Hoogeveen), Wouter Vieveen (kantoor Groningen) of Gerrit Pullen (kantoor Zwolle).