Zorglandbouw een optie voor jou?
23 augustus 2023 | Door: Jan van der Vegt
We zien dat meerdere agrarische ondernemers zich gaan richten op Multi Functionele Landbouw(MFL). Dit heeft vaak te maken met de intrinsieke interesse van de ondernemer en het beeld dat uitbreiden van de primaire tak niet langer het voornaamste doel is. Bij de overweging voor een 2e bedrijfstak adviseren wij om kritisch te zijn op de aanvullende kasstroom en het verdienmodel. We zien in praktijk dat verdienmodellen soms te positief voor het voetlicht worden gebracht met een (te) hoge Return on Investment (ROI). Soms is het plan ook erg afhankelijk geworden van subsidies. Wees daarom kritisch op het voorgestelde rendement en terugverdientijd.
Bij MFL kan onder andere gedacht worden aan:
- Een zuiveltak opzetten binnen bedrijf en rechtstreekse afzet aan de consument
- Een boerderijwinkel opzetten met een breder assortiment
- Een boerderijcamping opzetten om mensen te laten genieten van het agrarische bedrijf
- Energie als neventak in de vorm van elektriciteit of biogasleverantie aan afnemers
- Een zorgboerderij om zorgbehoeftige mensen te ondersteunen bij de dagelijkse zaken
Zorg op de boerderij
In dit artikel zoomen we in op zorgverlening op het boerenbedrijf als aanvulling op het verdienmodel. Vaak hebben deze ondernemers een bepaalde affiniteit met de doelgroep en het blijkt in de praktijk dat zorg op de boerderij een absolute meerwaarde kan hebben voor de mensen die de zorg nodig hebben. De persoonlijke aandacht en de omgeving worden vaak zeer gewaardeerd. We zien ook dat het runnen van een zorgboerderij een professionele aangelegenheid is, waar voldaan moet worden aan strenge wet- en regelgeving. Veelal wordt er ook met externe arbeid gewerkt om de specifieke zorgtaken goed te kunnen uitvoeren.
Voor nadere informatie over zorgboerderijen check de site https://www.zorgboeren.nl
Deze site is opgezet door de Federatie Landbouw en zorg. Op deze site is een goede oriëntatie mogelijk voor zowel toekomstige zorgleveranciers als zorgzoekenden.
Om deze neventak goed in te richten is een gedegen oriëntatie een must. De volgende zaken zullen dan absoluut de revue passeren:
- Wat is de doelgroep waar zorg voor verleent gaat worden
- Dagbesteding
- Dag -en nachtzorg (begeleid wonen)
- Respijtzorg (tijdelijk overdracht van zorg door mantelzorgers aan professionele zorg)
- Welke zorg- zwaarte heeft de voorkeur (welke zorgindicatie bij de cliëntele) - Wat zijn de eigen capaciteiten en competenties. Moeten er nog aanvullende opleidingen worden genoten. https://www.zorgboerenacademie.nl/alle-opleidingen/introductiecursus-zorgboeren/
- Welke investeringen moeten gedaan worden?
- Waar bestaat het investeringsplan uit
- Wat is de omvang van het investeringsplan en hoe kan dit worden gefinancierd - Welke kosten zullen ontstaan bij het uitvoeren van de zorgtaken en welke inkomsten gaat de geleverde zorg genereren.
- Waaruit worden de inkomsten uit gegenereerd.
Zorg in Natura (ZIN) en Persoonsgebonden Budget (PGB). Deze financiering van zorg wordt vanuit gemeentes verleend vanuit een indicatie die wordt gegeven aan de zorgzwaarte in het kader van de Wet Langdurige Zorg (WLZ). De PGB wordt afgegeven aan de cliënt zelf en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert het budget voor de cliënt en betaalt daarmee de zorginstelling of zorgboerderij. - Financiering
- Het investeringsplan en de toekomstige rentabiliteit staan centraal bij de financier die het beoogde plan zal willen financieren.
- Een belangrijke voorwaarde voor de bank is dat er uiteindelijk een beschikbare marge van minimaal 5% na vervangingsinvesteringen bestaat over de omzet (opbrengsten) die in het totale plan wordt gerealiseerd. Daarbij worden langjarige uitgangspunten in acht genomen.
- De aanvullende activiteit zal niet vanaf het eerste moment 100 procent rendement genereren. Vaak is er wel een aanlooptijd van 3 jaar voor het volle rendement van de extra activiteit wordt waargemaakt. Als de aanloopkosten hoger zijn dan de inkomsten moet dat wel passen in het totale plaatje of meegefinancierd kunnen worden. - Wat is de beste rechtsvorm voor je bedrijf in het kader van aansprakelijkheden.
- Subsidies
Welke onderdelen in het investeringsplan komen in aanmerking voor subsidies.
Daarbij kunnen de volgende subsidieverleners van toepassing zijn:
- www.Handicap.nl
- MKB Voucher regeling voor het opstellen van bedrijfsplannen met een maximale toekenning van 3.000, euro, mits je plan voldoet aan de thema’s “Groen, Slim of Impact”.
- Leader programma’s (https://www.leaderdrenthe.nl)
Ook andere provincies hebben Leaderprojecten waar mogelijk mogelijkheden voor zijn.
SABE regelingen
Wilt je hulp bij het maken van je plannen, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je bedrijf of het maken van een bedrijfsplan? Dan zijn er mogelijkheden om SABE- subsidie aan te vragen. Bij toekenning daarvan komt er een bedrag beschikbaar van 1.500 euro. Daarmee kun je een erkend en gecertificeerd SABE adviseur inschakelen die je helpt bij je plannen. Openstelling SABE kennisvoucher van 1 september 2023 tot 13 oktober 2023.
Op het thema “Duurzaam ondernemerschap zijn er vier onderdelen waarvoor je een voucher kunt aanvragen:
- E1 Persoonlijke ontwikkeling van de ondernemer en bedrijf
- E2 Horizontale samenwerking
- E3 Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging
- E4 Verdienvermogen.
Voor meer informatie over de SABE regelingen kunt je terecht op de website van RVO.nl.
Alfa Accountants en Adviseurs
Bij Alfa snappen we heel goed dat het roerige tijden zijn op het agrarische bedrijf als gevolg van wet- en regelgeving en veranderende marktomstandigheden. De bedrijfsadviseurs van Alfa kunnen je helpen als klankbord. Zij hebben jaren lange ervaring in de agrarische sector en daarnaast kunnen zij je helpen met het opstellen van bedrijfsplannen en aanvragen van subsidie- vormen.
Mocht je vragen hebben, dan kun je terecht bij onze (SABE gecertificeerde ) bedrijfsadviseurs.