Nieuwe ronde, nieuwe kansen: de SDE++ komt er weer aan
23 juli 2024 | Door: Chris Boers
Viste je vorig jaar achter het net bij de SDE++? Dan is er binnenkort een herkansing. Op dinsdag 10 september om exact 9.00 uur gaat de regeling opnieuw open. De kans op succes is groter dan vorig jaar: de RVO heeft 3,5 miljard euro extra beschikbaar gesteld. De 11,5 miljard euro wordt verdeeld over initiatieven van bedrijven om energie op te wekken en de CO2-uitstoot te verminderen. Dit jaar zijn er meer technieken subsidiabel. Wil je je kansen vergroten? Schakel tijdig Alfa in.
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie - zoals de SDE++ officieel heet - is al jarenlang een gewilde subsidieregeling. De overheid wil met de regeling (grootschalige) projecten op het gebied van energie een zetje in de rug geven. Aan belangstelling bij ondernemers ontbreekt niet. Vorig jaar is het dubbele aangevraagd van het beschikbare bedrag: 16,3 miljard euro om 8 miljard.
Meer verschillende technieken
Voor ondernemingen kan de SDE++ een aantrekkelijke regeling zijn. In de nieuwe regeling komen er enkele technieken bij, zoals:
- zonnepanelen waarvoor een kleine dakaanpassing nodig is
- een aparte categorie voor warmte uit oppervlakte-, afval- of drinkwater (aquathermie)
- nieuwe categorieën voor elektrificatie van de industrie
- een nieuwe categorie warmtepomp voor de glastuinbouw
Lucht-water-warmtepomp: nieuwe spelregels
Voor elke techniek gelden specifieke eisen, zoals de lucht-water-warmtepomp. Voor de glastuinbouw gelden hiervoor aangepaste eisen als ondernemers hierin investeren. Met ingang van 2024 wordt deze techniek in twee categorieën gesplitst:
- Voor de eerste categorie moet de aanvoertemperatuur in het stookseizoen en de leveringstemperatuur van de warmtepomp in het stookseizoen minimaal 70 °C zijn. Deze categorie geldt voor verwarming van bestaande gebouwen, maar niet voor kassen.
- Voor categorie twee moet de leveringstemperatuur van de warmtepomp in het stookseizoen 40 °C of meer zijn. Deze categorie kan wel interessant zijn voor de glastuinbouw. De warmtepomp moet dan een thermisch vermogen van minimaal 500 kWth hebben. Voor categorie één geldt een COP-waarde van minimaal 3,0, voor de tweede minimaal 4,0.
Hiermee wordt kans op subsidie voor de glastuinbouwsector van deze techniek groter. Vorig jaar was de eis bij de tweede categorie ook 70°C, in de praktijk geen haalbare situatie.
Geen ‘dubbel voordeel’ meer bij opwekken
Dan zijn er nog een paar verschillen. Zo komt er een einde aan de subsidie voor opgewekte elektriciteit die bedrijven zelf verbruiken. Die aanpassing heeft te maken met Europese wetgeving, waardoor ‘dubbel voordeel’ niet meer is toegestaan. De RVO keert nog wel subsidie uit voor de elektriciteit die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. De hoogte hangt af van jaarlijkse correctiebedrag.
En wat ook niet meer mag
Vallen de opbrengsten uit eigen opwekking van elektriciteit tegen? Dan kun je die niet langer meer compenseren met de resultaten van eerdere jaren (‘backward banking’). Daarmee steekt de overheid een stokje voor het laten meetellen van een overschot bij de berekening van overwinst.
Verder kun je geen subsidie meer aanvragen als je al opdracht hebt gegeven voor een nieuwe installatie, of er zelfs al mee begonnen bent.
Een goed begin is het halve werk
Overbodig om te vermelden dat een goede voorbereiding je kans op een succesvolle aanvraag verhoogt. Zo zijn er in deze ronde vijf fasen. Veelal is in de eerste fase de kans op subsidie het grootst, in de laatste fase het kleinst. Verder is in de meeste situaties de hoogte van het subsidiebedrag het hoogste in de laatste fase, maar afhankelijk van de techniek kan dat ook in de eerste fase zijn!
Zorg er ook voor dat je op tijd je aanvraag voorbereidt. Een installatie plaatsen gaat vaak niet zonder een vergunning. Die vergunning moet er wel zijn, op het moment dat je subsidie aanvraagt.
Vanaf dinsdag 10 september om 9.00 uur kun je aanvragen, de sluitingsdatum is donderdag 10 oktober om 17.00 uur.
Meer informatie over de 2024-regeling vind je hier. Heb je plannen die mogelijk in aanmerking komen voor deze regeling? Schakel dan in ieder geval je adviseur van Alfa in. We staan voor je klaar om je aanvraag op tijd en tot in de puntjes voor te bereiden.