Patrick van Aert
Klantbeheerder
088 2532081 | pvanaert@alfa.nl
21 december 2022 | Door: Patrick van Aert
Hoe kunnen mensen weer meer verbinding gaan voelen met natuur én voedsel? Daktuinen lenen zich daar uitstekend voor, vindt Mirjam Slob, oprichter van Daktuin Moes. Bovendien, wie heeft nog niet ervaren hoe tropisch heet het ’s zomers wordt in onze versteende binnensteden? Ook om die reden is meer groen – en meer verkoeling – daar erg welkom. In het centrum van Tilburg realiseert zij daarom nu de eerste 2000 m2 daktuin op een winkelcomplex. Met dank aan de gemeente, diverse partners en partijen die graag willen participeren in deze steeds groener wordende onderneming.
De appel valt niet ver van de boom. Dat geldt ook voor Mirjam Slob. Zowel van haar vader als van haar moeder kreeg ze de verbinding met – en de liefde voor – de natuur van kinds af aan mee. Dat betekent niet alleen dat je op een bepaalde manier naar de natuur kijkt, maar ook dat je daar meer waarde aan hecht. Wie dit op jonge leeftijd al ervaart, raakt dat meestal ook niet meer kwijt.
De plannen voor Daktuin Moes en de aanleg van de gelijknamige daktuin op het Tilburgse winkelcomplex ontstonden na een reis die Mirjam drie jaar geleden naar het noorden maakte. “In Kopenhagen kwamen we, op zoek naar een leuke vrijetijdsbesteding, in aanraking met een daktuin. Het beeld daarvan en de kracht van het concept spraken mij zó aan, dat dit bij mij het zaadje plantte om hier ook op Brabantse bodem serieus mee aan de slag te gaan. Het is gewoon een vétte manier om natuur en voedsel terug naar de stad te halen!” zegt ze met sprankelende ogen.
“Bovendien buffert een daktuin niet alleen overvloedige neerslag, maar het zorgt ook voor verkoeling en meer biodiversiteit.” Het momentum was voor haar ook precies goed. “Na Kopenhagen had ik mijn agenda leeg, omdat ik mijn studie net had afgerond. Dat bood mij de kans en ruimte om hier vol voor te gaan. Daarnaast is mijn vriend hierin een goede aanjager voor mij geweest. Hij is zelf ook ondernemer en benadrukte voor mij de kansen die ik heb. In combinatie met mijn innerlijke drive trok mij dat over de streep om het daadwerkelijk te gaan doen.”
Op Daktuin Moes zullen groente en fruit worden verbouwd en hopelijk trekt de tuin straks ook bijen aan. Voor de bezoekers komt er ook een winkel met seizoensproducten en een heus dakcafé, met ruimte om te chillen en te genieten van een heerlijk uitzicht over de stad. Het gehele concept klinkt als een groot plan. Mirjam: “Dat is het ook en het lijkt ook nog eens veel grotere vormen aan te nemen dan ik in eerste instantie had gedacht. De tuin moet voor verbinding zorgen, kinderen en volwassenen moeten kunnen zien wat je er allemaal kunt verbouwen en hoe dat proces verloopt. We koppelen hier straks natuur, educatie, een shop met verse seizoensproducten en horeca aan elkaar. Uiteraard zijn er voor de toekomst nog veel meer kansen en mogelijkheden denkbaar, maar het is wel belangrijk om koers te houden. Het doel is in de eerste plaats dat de daktuin een visitekaartje is voor natuur en voedsel. Het is belangrijk om dat goed in eigen beheer te doen. Laat ons dus eerst maar eens warmdraaien met wat we oorspronkelijk voor ogen hadden.”
Tweeënhalf jaar geleden, toen Mirjam het besluit nam om voor de daktuin te gaan, was er nog geen plan, geen plek en geen geld. Inmiddels is er veel veranderd. “We hebben nu de plek, hier in het centrum van Tilburg. Op dit moment zijn we de ontwerpen aan het afronden, waar we ook een landschapsarchitect bij betrekken. Daarnaast moeten de horeca, de marketing en de ondersteunende functies nog landen. Kortom, we hebben op dit moment een heel mooie impressie van hoe we deze plek voor ons zien, en daarin zitten natuurlijk ook heel veel van tevoren gemaakte conceptuele keuzes. Die vormen ook een belangrijke onderlegger voor ons financiële plan. Als we de laatste aanscherpingen van het financiële plan hebben doorgevoerd, komt ook de vergunningsaanvraag eraan en kunnen we de benodigde financiering ophalen om alles af te ronden.”
Een belangrijke persoon voor Mirjam is haar zakelijke partner Sam van Nieuwamerongen. “Ik ben in mijn eentje gestart, maar het onderdeel horeca is een belangrijke component in mijn hele plan. Om die reden wist ik ook dat ik een goede horecapartner met visie nodig had om dit te laten slagen. Want de horeca is wel een vak apart! Ik ben met Sam in contact gekomen nadat mijn bedrijfsadviseur (niet verbonden aan Alfa, red.) een zakelijke match zag tussen mij en hem. Sam runt in Tilburg meerdere horeca bedrijven en weet daardoor precies hoe je zo’n bedrijf goed op de kaart zet. En - niet onbelangrijk - hij vindt de combi van daktuin en horeca gewoon een superleuke uitdaging! De horecacomponent is voor ons niet alleen belangrijk om de vertaalslag van de daktuin naar ‘het bord’ te maken, maar ook om andere doelgroepen te trekken en om voor meer financiële stabiliteit te zorgen.”
Bij het realiseren van een dergelijk groot project kun je als ondernemer niet zonder de steun van partners. “Bij de start zijn we op zoek gegaan naar een aantal partijen die ons project mee wilden aanjagen. Daarvoor zijn we uiteraard ook in gesprek gegaan met de gemeente Tilburg. Zij zagen de potentie, het mooie, hiervan en hebben ook daadwerkelijk toegezegd om vijftig procent van de tuin te subsidiëren. Daarnaast zijn nog een aantal andere partijen aangehaakt waarmee we echt een goede, inhoudelijke link hebben."
"Op dit moment hebben we ons financiële plan net definitief. Doel is om extra financiering op te halen door crowdfunding via het platform CrowdAboutNow, dat zich specifiek richt op ondernemers met een sociaal hart. Daarmee willen we iedereen een kans geven om bij te dragen aan dit project. In ruil voor leuke tegenprestaties natuurlijk."
Wat betekent Alfa hierbij voor jou? “Op dit moment zijn we nog niet in de exploitatie, er zijn dus nog geen jaarcijfers en dergelijke. Maar zodra dit allemaal gaat lopen, zal Alfa ons wel boekhoudkundige ondersteuning bieden. Dat doen ze in feite nu al, omdat Patrick van Aert (klantbeheerder Alfa Raamsdonksveer) ons al begeleidt bij het opzetten van de administratie. Omdat Sam als horecapartner instapt, is er een zakelijke relatie met hem en Alfa heeft ten aanzien daarvan ook juridische ondersteuning (Jan Poppe, sr. juridisch adviseur) geboden. Daarnaast is Wereldhave pandhouder, dus met die partij moest ook alles correct worden afgestemd. Dat is een juridisch stuk, wat goed afgedekt moet zijn. Alfa was voor mij een bekende partij, omdat zij de accountant c.q. boekhouder van mijn ouders zijn. Daardoor weet ik wat ik van hen kan verwachten.”
Mirjam benadrukt dat ze er persoonlijk veel waarde aan hecht dat Alfa een B Corp is. “We zijn van plan om een social enterprise te worden en een van de principes die daarbij horen, is dat je ook heel scherp kijkt naar je leveranciers, je partners, naar de gehele keten. Ook de accountant of boekhouder heeft daarin een plek. Zodra het hier allemaal gaat lopen, zal het contact met Patrick wel verder intensiveren, en zullen we ook van meer diensten gebruik kunnen maken. In de tussentijd geniet ik ervan om op mijn manier bij te kunnen dragen aan een fijne, groene stad om te wonen en werken. Ik word hier wel blij van!”
Bezoek de website van Daktuin Moes.