Elbert van Aalst
Bedrijfskundig adviseur
088 2531952 | evanaalst@alfa.nl
21 november 2016 | Door: Elbert van Aalst
Ze heten officieel zomerkoninkjes. Maar van Arno Loos mogen het ook gerust herfstkoninkjes, winterkoninkjes en lentekoninkjes worden genoemd. Op twee bedrijven teelt Arno met echtgenote Sandra aardbeien onder glas. Het zijn aardbeien die extra smakelijk zijn, geteeld volgens een geheim recept. En in het voorjaar staan er ook asperges op het menu in Moerstraten en Lepelstraat. Gas komt er op het bedrijf in Moerstraten niet aan te pas. In duurzaamheid lopen Arno en Sandra voorop.
Hij houdt wel van een beetje pionieren, Arno Loos. Jaarrond telen in de aardbeien was nog een onbekend terrein toen hij eraan begon. “Want waarom zou je in het hele jaar geen Hollandse aardbeien kunnen eten? Maar we hebben wel alles zelf moeten uitvinden met die belichting. En nog steeds eigenlijk. Er zijn maar een paar telers in Nederland die ook in de winter aardbeien kunnen telen."
Jaarrond aardbeien telen is echter niet het gat in de markt, zegt Arno. “Het is een markt met ups en downs. Het najaar was warm in Nederland. Dan zijn de prijzen ineens laag.” Toch: een tweede bedrijf is al op komst. De twee hebben geïnvesteerd in de bestaande kwekerij met glastopstanden in Lepelstraat. “Het was een tomatenbedrijf, dat nu wordt klaargemaakt voor de aardbeienteelt. In ons bestaande bedrijf hadden we in februari een productiedipje. Dat kunnen we voorkomen door op een tweede locatie te gaan telen.”
Ook komen er straks Brabantse Wal asperges vandaan, geteeld op verwarmde grond. Verwarmde grond, waar geen gas aan te pas is gekomen. Kwekerij Loos betrekt in Moerstraten duurzame energie van Biomoer, een vergistingsinstallatie die door vier ondernemers in het leven is geroepen. Bewust, zegt Arno. “Duurzaamheid hebben we vanaf het begin al belangrijk gevonden. Naar onze mening zijn buitenlandse aardbeien allesbehalve duurzaam. Ze komen met de vrachtwagen naar Nederland of worden ingevlogen. Die CO2-footprint van buitenlandse aardbeien is vele malen hoger dan deze aardbeien. En onze aardbeien winnen het ook op smaak en duurzaamheid. Proef maar: deze zijn heerlijk zoet. Bestrijdingsmiddelen komen er ook bijna niet aan te pas. We doen alles zoveel mogelijk biologisch.”
De inspanningen om het milieu te ontzien leverden Kwekerij Loos in 2013 zelfs een nominatie voor de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs op. Of afnemers de duurzame aanpak waarderen? Arno: “Mmm. Misschien wel. Ze willen er niet meer voor betalen, maar ze nemen het verhaal altijd wel mee.” Dat er sinds 2011 ook asperges worden geteeld lijkt minder logisch, maar pakt qua werkverdeling goed uit. “Het is een teelt die goed te combineren is met de aardbeien. We hebben er werk aan van maart tot en met mei. Asperges zijn in de afzet wat stabieler. Zeker als je een koud voorjaar hebt, is de prijsvorming goed.”
De samenwerking met Alfa is dit jaar erg intensief. Van een maatschap schakelden Arno en Sandra Loos over op een bv-structuur met een holding erboven. “Dat hebben we gedaan op advies van Alfa. Zij hebben ons heel goed begeleid bij de hele overgang en bij de aankoop van de tweede bedrijfslocatie. Ook het aanvragen van subsidies zoals MIA heeft Alfa voor ons geregeld. Ik kan wel zeggen dat ik zéér te spreken ben over Alfa. Er zijn ook weleens tijden dat ik onze adviseur Elbert van Aalst minder vaak spreek; als er weinig speelt heb je weinig overleg. Maar als ik hem nodig heb, is hij altijd meteen bereikbaar.”