Lieke Eerbeek
Strategisch adviseur
088 2531760 | leerbeek@alfa.nl
7 november 2019 | Door: Lieke Eerbeek
De overheid wil naar een meer duurzame veeteelt in ons land toe. In Noordeloos is alvast een goed voorbeeld te vinden van hoe zo’n bedrijf eruit kan zien: De Drie Wedden. Het bedrijf met 140 melkkoeien en 120 ossen houdt er een biologische bedrijfsvoering op na. Inclusief eigen webwinkel voor het vlees van de ossen, deelname in zelfbedieningswinkel Symbiose en het beheer over 90 hectare natuur tussen de A2 en de A27. “Dit bedrijf is een voorbeeld dat de biologische werkwijze ook rendabel is.”
Nee, hij is niet meegegaan naar het grote boerenprotest op woensdag 17 oktober. “Van een paar vrienden weet ik dat ze wel geweest zijn”, zegt Rokus Lakerveld. “Ik begrijp de frustratie van de boeren die wel geweest zijn. Je kunt niet zomaar tegen de boeren zeggen: jullie moeten halveren. Tegelijkertijd denk ik wel dat we als sector maatregelen moeten nemen om de landbouw verder te verduurzamen.”
Sinds 1 januari 2013 maakt Rokus deel uit van de vennootschap De Drie Wedden, samen met Teunis Jacob Slob, diens echtgenote Nelie en hun dochter Anja. Voor die tijd kwam hij er al over de vloer. “Ik hielp als 12-jarige jongen al mee op het bedrijf. Toen ik van de HAS kwam wilde ik wel boer worden. Ik was al een beetje bezig met jongvee op te fokken en vaarzen te verkopen. Totdat Teunis Jacob vroeg: ‘Zie je het zitten, een maatschap? We willen het bedrijf straks graag overdragen en niet zomaar verkopen.’ Dat was natuurlijk een unieke kans op m’n 24ste. Ook Anja, hun dochter, wilde meedoen. Zij studeerde geneeskunde en volgt nu nog een vervolgopleiding tot huisarts, maar wilde tijdens haar opleiding graag blijven meedenken.”
En nee, Rokus’ echtgenote Bertine is niet een van de zes dochters van het echtpaar. “Al denken veel mensen dat wel”, lacht hij. Inmiddels is Rokus verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Teunis Jacob combineert sinds januari het boerenleven met het wethouderschap in de gemeente Molenlanden. Anja verzorgt de marketing van De Drie Wedden en, samen met Nelie, de vleesverkoop en de administratie. Nelie is daarnaast ook imker.
Had hij iets met de biologische bedrijfsvoering? “Ik ben er ingegroeid”, zegt Rokus. “Ik zag het in ieder geval zeker zitten. Ik zie biologisch ondernemen ook als rentmeesterschap. De samenwerking met natuurbeheer geeft veel voldoening. Je bent breder bezig. Dat maakt het voor mij leuker.” En rendabel? Rokus knikt. “Dit bedrijf is een voorbeeld dat de biologische werkwijze ook rendabel is.”
Die samenwerking omvat het beheer van 90 hectare uiterwaarden langs de Lek bij Vianen. Door die uitbreiding is De Drie Wedden in staat om de mannelijke kalveren op het bedrijf te houden. Daar blijven ze tot het moment van slachten, wat bij een biologisch gecertificeerde slager gebeurt. Sindsdien is ook de verkoop van het eigen ossenvlees opgestart; een ‘Ossen Proefpakket’ van 3 kilo is er al voor € 49,95. “Het groeit. Maar we merken wel dat we het ossenvlees onder de aandacht van klanten moeten blijven brengen, zodat ze ook een volgende keer weer terug komen. Dat is een andere manier van ondernemen. De melk wordt automatisch opgehaald door de fabriek. Vlees moet je blijven promoten.”
Lams- en ossenvlees en honing uit eigen keuken is ook te koop bij Symbiose, de biologische winkel aan de Nieuwendijk 11 in Noordeloos. Een bijzondere boerderijwinkel is het: een zelfbediening die zes dagen per week 24 uur per dag open is, met uitzondering van zondag. Klanten openen met een pasje de deur en kunnen winkelen. “We zijn pas sinds september geopend, maar het is een groot succes. We hebben nu al bijna 200 pashouders.”
Op initiatief van Alfa-directeur Nico van der Wal nam De Drie Wedden deel aan een teamsessie, voorafgaand aan individuele gesprekken. Dit met behulp van DISC, een persoonlijkheidsanalyse die inzicht geeft in gedrag en communicatie. Rokus: “Nico kwam ermee, in het kader van ons toekomstperspectief. Zo’n scan brengt aan het licht wat je persoonlijkheid is, wat de raakvlakken zijn en waar je van elkaar verschilt. Daardoor leer je van elkaar. Je begrijpt beter waarom iemand iets wel of niet doet. Wij vonden het een heel positieve sessie. Ook omdat je in de sessie je waardering naar elkaar uitspreekt: ‘Ik vind dat jij dit of dat heel goed doet.’ In de praktijk sta je daar toch vaak minder bij stil.”
Over Alfa is De Drie Wedden tevreden. “Simon Vergunst is onze klantbeheerder. Is er iets, hebben we een investering in gedachten of loopt er een fiscale regeling, dan hoef je Simon maar te bellen en hij helpt ons verder.”