Banner

Duurzaamheid in de horeca

1 oktober 2024 | Door:  Sander Tangelder

Bij duurzaamheid wordt al snel gedacht aan besparen van energie, en uitstoot van CO2 en stikstof te beperken. Terwijl duurzaamheid veel meer betreft, ook in de horeca. Natuurlijk zijn besparen op energie en uitstoot ook daar belangrijk en een bijkomend voordeel, besparen van energie levert gelijk een financieel voordeel op. Naast een lager verbruik zijn er ook fiscale voordelen te behalen met de energie investeringsaftrek en milieu investeringsaftrek als de investering hiervoor in aanmerking komt.

Plantaardige ingrediënten en tegengaan van voedselverspilling

In de horeca is tegengaan van voedselverspilling en -bederf een belangrijke stap in duurzaam ondernemen. Wanneer je meer verschillende gerechten maakt met dezelfde ingrediënten kun je aan het begin van het proces al een belangrijke stap maken. Kijk kritisch naar hoe groot je de porties uitserveert, komt er niet te veel retour in de keuken. Maak gebruik van meer plantaardige ingrediënten van het seizoen en denk goed aan waar en hoe je de gerechten presenteert op je menukaart.

Waterbesparing en afvalscheiding

Waterbesparing is te realiseren door sensorkranen en -toiletten te gebruiken. Dit scheelt vele liters en dus euro’s. Veel horeca ondernemers besteden er al veel aandacht aan, afval scheiden. Scheelt vaak in kosten en is beter voor het milieu.

Personeelsbeleid en digitalisering

Bij duurzaam ondernemen hoort ook een stabiel personeelsbestand. Zeker in deze tijden van gebrek aan personeel is het belangrijk je personeel te binden. Hoe kun je als ondernemer zorgen voor een fijnere werkplek. Digitaliseren van het gehele bestelproces en efficiënte looplijnen kunnen hieraan bijdragen.

Energiebesparende maatregelen

Voor veel ondernemers is ook niet bekend dat, bij een verbruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas je verplicht bent energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder. Vanaf 2027 geldt een deze verplichting voor een terugverdientijd van zeven jaar. Ook bij een lager verbruik is het doorgaans verstandig deze maatregelen te nemen. De energiebelasting over dat deel van het verbruik is hoger, dus de maatregel is dan vaak nog sneller terugverdiend. Denk bij energiebesparing aan alle apparatuur, koelen, vriezen, ovens, kookplaten, vaatwasser enzovoort. Maar ook aan het isoleren van je pand en het gebruik van dekens in plaats van heaters op het terras.

Subsidies en financiering

Neem voordat je gaat investeren contact op met je adviseur om samen te bekijken welke subsidies er mogelijk zijn. Tot slot ook niet onbelangrijk, banken (of andere investeerders) nemen duurzaamheid steeds vaker mee bij financieringsaanvragen. Duurzaam ondernemen kan van doorslag zijn of een financiering wel/niet verkregen wordt en soms zijn er ook rentevoordelen te behalen.

Sander Tangelder

Sander Tangelder

Klantbeheerder

088 253 1336 | stangelder@alfa.nl


Meer over Sander