Freddy van Ditshuizen
Bedrijfskundig adviseur
+31 882531339 | fvanditshuizen@alfa.nl
29 oktober 2024 | Door: Freddy van Ditshuizen
Vanaf 1 januari 2018 is iedere melkveehouder die bedrijfsmatig dieren houdt in de diercategorieën 100,101 en 102 verplicht om fosfaatrechten voor deze dieren te hebben.
De hoogte van de fosfaatproductie op een bedrijf is afhankelijk van de hoeveelheid dieren en een vaste norm per dier voor zover het jongvee betreft. Voor een melkkoe is de fosfaatproductie afhankelijk van de melkproductie per dier. Voor melkkoeien die niet meer gemolken worden maar afgemest worden ten behoeve van de slacht zijn geen fosfaatrechten benodigd. Dit betreft mestkoeien diercategorie code 120.
De gezamenlijke mestproductie van het jongvee en de melkkoeien dient gelijk of minder te zijn dan het aantal benutbare fosfaatrechten welke je als melkveehouder beschikbaar heeft.
In een uitspraak van de Rechtbank Oost Brabant van 3 september 2024 (zaaknummer 82/192366-22) werd een melkveehouder veroordeeld vanwege het feit dat op zijn melkveebedrijf in 2018 meer fosfaat werd geproduceerd dan de op zijn bedrijf rustende fosfaatrechten toelieten.
Tijdens een inspectie van de NVWA heeft deze geconstateerd dat er dieren op het bedrijf aanwezig waren waarvan de melkveehouder aangaf dat deze dieren mestvee waren (code 120) maar waarvan op grond van nader onderzoek is aangetoond dat deze eigenlijk nog melkkoeien waren.
De totale jaarmelkproductie was op niveau gebleven maar met veel minder koeien dan voorgaande jaren. Hieruit volgt dat de melkproductie per koe fors zou zijn gestegen. Een stijging van de gemiddelde melkproduktie per koe van 3.164 kg in 1 jaar acht de rechtbank onwaarschijnlijk.
Ook is aangetoond dat de veehouder met terugwerkende kracht, en niet binnen 3 dagen, een deel van zijn runderen heeft omgeboekt van diercategorie 100 naar diercategorie 120.
Uiteindelijk heeft de rechtbank de veehouder een boete opgelegd van 11,20 euro per kg fosfaat overschrijding of 45 dagen hechtenis.
Uit deze casus blijkt dus dat er gehandhaafd wordt op fosfaatrechten met mogelijke boetes als gevolg.
Het blijft belangrijk dat de juiste diercode wordt gebruikt en dat uit meerdere administraties blijkt dat er ook mestkoeien aanwezig zijn.
Belangrijk om tijdig de balans op te maken en te kijken of er voldoende fosfaatrechten aanwezig zijn. Sinds de introductie van de afromingsvrije lease van 100 kg fosfaatrechten is de prijs bij huur sterk gedaald en het aanbod sterk gestegen. Hierdoor kun je de benodigde fosfaatrechten makkelijker afstemmen op de fosfaatproductie.
Alfa kan je behulpzaam zijn met de berekening of de fosfaatproductie en de fosfaatrechten met elkaar in overeenstemming zijn. Neem contact op met een bedrijfskundig adviseur van Alfa via het dichtstbijzijnde Alfa kantoor.