“Nu komt het echte gevoel van de boeren naar voren”
2 januari 2020
De koeien staan tevreden op stal aan de Molenhoeksweg 3 in Rouveen. “Veel lucht en licht. De koeien voelen zich hier prettig”, zegt Albert Hulst met een goedkeurend knikje. Ook Albert, echtgenote Aaltje en hun drie kinderen voelen zich prettig op het bedrijf dat ze in 2008 nieuw bouwden. Alleen: die toekomst. Albert: “Ik had vroeger een heel ander beeld bij het boer zijn. Het is nu wel: big brother is watching you.”
De onmogelijkheid om uit te breiden betekende elf jaar terug een nieuwe start, niet ver van de oude locatie. “Ik ben daar geboren. De boerderij is nog van mijn overgrootvader geweest. We hebben er altijd met plezier gewoond, maar op een gegeven moment zie je dat het beter is als je het bedrijf verplaatst. We wonen hier nu ook heel prettig. Er is meer ruimte. Dat is qua werken wel zo plezierig.”
Met de verhuizing groeide de veestapel van zestig naar honderd koeien. In normale omstandigheden een aantal dat een waarborg is voor een toekomstbestendig bedrijf. En nu? “Qua vergunningen hebben wij het aardig op orde. Maar je merkt gewoon een stukje onrust. Wat ik hoor van voerleveranciers en vertegenwoordigers die hier langskomen is dat er een lichte mineurstemming is. Wat gaat er gebeuren? Ik denk dat er heel veel boeren zijn die daar een stukje duidelijkheid in willen.”
Echte boerengevoel
De betutteling door de overheid is te ver doorgeschoten, constateert hij. “Als we in het verleden niet gehoord werden was er wel een LTO of een andere organisatie die dat voor jou ging behartigen. Nu komt het echte gevoel van de boeren naar voren. Dat is toch een heel ander gevoel dan van LTO. Boeren vliegen niet gauw in de fik. Daar is wel wat voor nodig. Je merkt dat het uit het nu uit hun tenen komt. Ik had vroeger een heel ander beeld bij het boer zijn. Met dieren bezig zijn, zelf je dag indelen, met je eigen ding bezig zijn. Dat is langzamerhand bijna verdwenen. Het is echt ‘big brother is watching you’. Een redelijk stuk vrijheid is ons wel ontnomen.”
Warmte van koeienmelk
Ruim tien jaar terug waren Albert en Aaltje trendsetters in verduurzaming. Zo wordt de woning verwarmd door de melk van de koeien. Albert: “We hadden toen al de keus gemaakt om gasloos te gaan. Warmte uit de melk was een nieuw systeem. Ze waren nog bezig om uit te vogelen hoe het moest. Het is hier geïnstalleerd en het werkt hartstikke goed. Warmte uit de melk wordt opgeslagen in een vat in de stal. Dat verwarmt een vat met water. In de woning hebben we ook zo’n vat staan. Hebben we warmte nodig, dan circuleert dat.”
Vier wooneenheden te huur
Ook de stal is vergaand verduurzaamd, met onder meer een vacuümpomp, een voorkoeler en zonnepanelen op het dak. “We hebben op de oude locatie stallen, schuren en loods gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt voor een paar kavels. Die kavels hebben we verkocht. Nu zijn we bezig met de boerderij. In het voorhuis komen vier wooneenheden die we gaan verhuren. Er is wel animo voor.”
Bedrijfsopvolgers
Thuis is de familie Hulst ook druk met de pony’s. “Paarden en pony’s zijn een passie van ons alle vijf. Alle drie de kinderen rijden, voornamelijk springen. Emiel, de middelste, kan het best goed.” Zijn het potentiële bedrijfsopvolgers? “Sander, de jongste helpt heel veel. Maar in deze situatie zou ik het niet adviseren. Als het zo blijft heb ik het idee dat ze beter iets anders kunne gaan doen en een geregelder leven kunnen gaan leiden.”
Voordeel met Alfa
De relatie met Alfa verloopt naar tevredenheid. Albert: “Heb ik een vraag dan richt ik me tot Kees Teunis, onze adviseur. Vorige week kreeg ik een mailtje: er is een bepaalde subsidieregeling, is het wat voor jullie? Dat wordt altijd onder de aandacht gebracht. Dat vind ik een sterk ding. Ja, de rekeningen zijn wat hoger. Maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Belastingtechnisch heb je zoveel linksen en rechtsen, daar heb je zelf de kennis niet voor. Dan maak je weleens keuzes die veel geld hadden kunnen kosten als je het niet had geweten. Met die woningbouw ook. Alfa zegt: dit zijn de regelingen en mogelijkheden, als je het zus of zo doet, dan kun je daar besparen. Daar hebben we echt voordeel mee gehad.”