Ondernemer van de maand juni: Erve Slendebroek
23 mei 2017 | Door: Tiem Fokker
Iemand die van uitdagingen houdt, noemt hij zichzelf. Misschien af en toe weleens een beetje tegendraads. Het verklaart meteen waarom Jaco en echtgenote Roelien Visscher geen doorsnee-boerenbedrijf hebben. Met circa 80 koeien produceert ‘Erve Slendebroek’ A2-melk, een melk met een andere eiwitsamenstelling aan eiwit. “En dan staan er ineens zuivelmachines op het bedrijf!”
Het klinkt niet alleen historisch, boerderij Erve Slendebroek aan de Kanaalweg 20 in Zwolle is het ook: sinds 1863 wordt er geboerd aan de rand van de Sekdoornpolder. Dochter Roelien nam als vijfde generatie in 2004 het stokje over. Jaco, ook boerenzoon: “Haar broers wilden niet met het bedrijf verder. En ja, een mooi bedrijf als dit laat je niet lopen!” Het is geen woord te veel gezegd. Het grasland kleurt langzaam geel van de boterbloemen op deze zonnige voorjaarsmiddag, de koeien scharrelen buiten. Voor Jaco is tachtig een mooi aantal, al is er ruimte voor uitbreiding naar ruim negentig. Het is genoeg om met z’n tweeën de hele bedrijfsvoering te doen - we lopen zo nog even langs de boerderijwinkel.
“We wilden niet de weg op van de schaalvergroting”, zegt Jaco. Die eeuwigdurende trend om maar uit te breiden: dat zoeken we niet. Dat lijkt me uiteindelijk een doodlopende weg. Toen ik hier voor het eerst kwam, in 1989, had m’n schoonvader 40, 50 koeien en 480.000 liter per jaar. Wij zijn gegroeid naar 700.000.”
Licht verteerbare A2-zuivel
De koeien geven melk met een bijzondere samenstelling: A2-zuivel. Melk die alleen afkomstig is van koeien met een bepaald DNA. A2-melk lijkt een gunstig effect op de spijsvertering te hebben. “We zochten naar een manier om anders te boeren”, kijkt Jaco terug. “Ik ben iemand die altijd op zoek is naar iets nieuws. Ik zoek uitdagingen. Jarenlang van acht tot vijf in de stal lopen vind ik niks. En die A2-melk trok me op de een of andere manier. Maar ja, om nou je hele veestapel te verkopen… Bij een DNA-analyse bleek echter dat veel van onze koeien al A2-melk gaven. En dan sta je voor de uitdaging: ga ik er iets mee doen of niet?”
Melkfabriekje
Want: inmiddels is Erve Slendebroek ook een melkfabriekje rijker. Roelien – inmiddels gediplomeerd en ervaren zuivelverwerker - maakt er onder meer karnemelk, yoghurt en vla. Die is bedoeld voor winkels in de buurt. Jaco, lachend: “Tja, en dan staan er ineens zuivelmachines op het bedrijf. En moet je weer aan marketing gaan doen, want die producten moet je tóch zien te verkopen. Maar dat lukt heel aardig.”
De keus voor uitsluitend A2-melk geeft meer rust. “Voorheen hadden we twee koppels koeien, nu nog maar één. Maar we moeten wel snel naar meer volume toe. Dat betekent ook dat we vreemde arbeid moeten inschakelen. Dat moet dan maar, want het moet voor ons beiden nog wel leuk blijven.”
Boerderijwinkel met streekproducten
Ook door die boerderijwinkel. Die is elke dag van acht tot acht open, behalve zondag. Naast de eigen melk liggen er streekproducten op de plank. Bio-boseieren bijvoorbeeld, natuurhoning, aardappels. ‘De winkel is hoofdzakelijk de taak van Roelien’, zegt Jaco. Zelf heeft hij weer andere ‘hobby’s’. “We zijn hier knap gemechaniseerd. Andere boeren besteden het kuilen uit aan de loonwerker, ik doe het veel liever zelf. En het sluit aan bij mijn technische opleiding.”
Alfa is de accountant, “ik weet niet anders dan dat het Alfa is”, zegt hij. “Alfa heeft vooral een adviserende taak. Nu weer dat melkfabriekje erbij: dan heb je toch een stuk begeleiding nodig. Alfa is daar goed in, in dat advieswerk. Het is ons altijd goed bevallen. Ik vind eerlijk: ook bij de keus van een accountantsbureau is alle waar naar z’n geld.”