Banner

Pioenrozenteler Pieter van Dalfsen, al dertig jaar verliefd op Sarah Bernhardt

2 augustus 2022 | Door:  Rob Roorda

Als hij het aanbod krijgt een collectie pioenrozen over te nemen, wordt Pieter van Dalfsen van de ene op de ander dag parttime teler. Een goeie dertig jaar later staan er twintigduizend pioenrozen in z’n kas van een hectare in Luttelgeest. “Het is een beetje uit de hand gelopen hobby.” Vier, vijf weken in het voorjaar is het er spitsuur, als de roze bloemen van de Sarah Bernhardts openbarsten en het oogsttijd is. “De pioenroos is een beetje de Hollandse Nieuwe onder de bloemen”, zegt Pieter met een lach.

Inmiddels mag Pieter zich zelfs fulltime teler noemen, al blijft het werk in de overige weken van het jaar beperkt tot opruimen en wat onderhoud aan het gewas en aan de kas. “Ik had een baan bij een bedrijf in het heien van damwanden. Maar omdat wij het steeds drukker kregen met die pioenrozen, wilde ik naar vier dagen werken per week. Omdat die mogelijkheid er niet was, heb ik ontslag genomen.” Wel gaat de 56-jarige IJsselmuidenaar af en toe nog aan de slag als zzp’er.

De pioenrozen die hij teelt zijn van het ras Sarah Bernhardt. Pieter: “Het is een oud ras, een ras met een mooie roze bloem die vrij lang in de vaas staat, tot wel veertien dagen. Het is een heel geliefde bloem die relatief goed betaald wordt. En wij oogsten redelijk wat takken per vierkante meter.”

Een mooie teelt

Hij komt aan het ras als hij een jaar of dertig terug bij toeval tegen honderd planten aanloopt. “Ik werkte toen in de zaadteelt. Ook teelde ik zelf voor de hobby wat groentezaad. Een imker met wie het zaadbedrijf samenwerkte wist iemand die zijn pioenen verkocht. Ik vond het meteen een mooie teelt. Het is een paar weken per jaar heel hard werken, maar de rest van het jaar kun je redelijk relaxen als teler.” Eerst teelt hij de pioenrozen in een kas van zijn vader, in het Noord-Hollandse Andijk. Als Pieter begin deze eeuw naar IJsselmuiden verhuist, verhuizen ook de pioenen mee: nu naar een kas van één hectare in Luttelgeest, met zo’n twintigduizend stuks.

Honderden soorten

Ook al is het ras op leeftijd, overstappen is in de pioenen geen optie maakt Pieter duidelijk. “Er zijn wel honderden soorten. Maar je moet tenminste zeven jaar wachten voor je de grond waar je hebt gerooid opnieuw kunt beplanten met pioenrozen. Er blijven altijd stukken wortel in de grond zitten, die gaan rotten. Ik heb het geprobeerd op een hoekje van de kas, maar die rozen bleven jaar op jaar duidelijk achter. En bij een nieuw soort is het altijd afwachten: hoeveel bloemen haal je van een meter? Wordt het betaald? Het is best wel een risico. De eerste twee à drie jaar kun je trouwens nog niet oogsten, dan breng je alleen maar geld weg.”

Poolse uitzendkrachten

De planten die nu in de kas staan, zijn nog altijd nazaten van het handeltje waar hij ooit mee begon. Pieter: “Het zijn vaste planten die vanaf maart gaan groeien. Vanaf half mei ga je oogsten. Het seizoen duurt afhankelijk van het weer niet langer dan vier, vijf weken. In een topseizoen begin je ‘s morgens om zes uur met snijden met een ploeg van vijftien, twintig mensen. Wij huren dan via een uitzendbureau Poolse arbeidskrachten in.”

Groeimarkt

De kunst voor iedere pioenrozenteler is om zo vroeg mogelijk op de markt te zijn. De ‘Hollandse Nieuwe’ onder de bloemen, noemt Pieter z’n pioenrozen. “Het is de bloem waar iedereen op zit te wachten, als de tulpen geweest zijn.” Om die reden is er nog altijd uitbreiding in de markt. “Het is een groeimarkt, maar op zich is er best wel ruimte in de markt voor groei. Buiten heb je grote telers met wel honderd hectare, maar in de kas is dat niet zo aan de orde. Ik verbaas me iedere keer weer over de prijzen die worden betaald: houdt het niet een keer op? Maar nee, tot nu toe is iedereen best tevreden.”

Voor z’n ‘hobby’ - “het is een beetje uit de hand gelopen”- heeft Pieter zelfs een accountant nodig. “Dat is Alfa geworden. Alfa is toch een kantoor dat bekend is in de tuinbouw. En het zit hier in de buurt, in IJsselmuiden. Ik heb klantbeheerder Rob Roorda natuurlijk nodig voor de boekhouding, maar ook voor een stukje advies. Alfa heeft meerdere specialismen in huis. Dat vind ik prettig. En het contact is altijd goed. Ik ben er heel tevreden over.”