Extra TVL-subsidie voor ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw
2 augustus 2021
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft onlangs de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19 (TVL-LT) gepubliceerd. Het doel van deze regeling is om (middel)grote land- en tuinbouwbedrijven die te maken hebben met een forse omzetval te helpen met een tegemoetkoming in hun vaste lasten.
De regeling is opgesteld omdat middelgrote en grote bedrijven in de land- en tuinbouw geen gebruik kunnen maken van de eerder aangekondigde verhogingen van de subsidiegrens voor de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). De nieuwe TVL-LT regeling valt onder een ander steunkader waardoor land- en tuinbouw bedrijven ook gebruik kunnen maken van de hogere subsidiegrenzen.
Welke kosten?
Bij deze regeling gaat het over vaste kosten en ongedekte vaste kosten. Vaste kosten zijn de kosten die nodig zijn om je bedrijf draaiend te houden. Dit is het totaal van de kosten voor:
- Afschrijvingen
- Pacht, huur en lease
- Rente
- Energie
- Water
- Verzorging van planten (zonder de personeelskosten waarvoor NOW is aangevraagd):
- grondverzorging (grondbewerking, frezen en schoffelen, bewateren, mest)
- gewasbeschermingsmiddelen
- oogsten
- afvoer van plantaardig afval
- Verzorging van dieren:
- voer
- gezondheidszorg
- vernietiging (destructie)
- afvoer van dierlijk afval
Ongedekte vaste kosten
Ongedekte vaste kosten zijn vaste kosten die he niet kunt betalen omdat je als ondernemer te weinig inkomsten hebt. Je kan je ongedekte vaste kosten eenvoudig in 2 stappen berekenen:
Stap 1: Bereken de vaste kosten voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
Stap 2: Van deze vaste kosten trekt je af:
- De omzet
- De aangevraagde TVL
- Andere ontvangen steun naast de TVL: andere directe en indirecte subsidie of uitkeringen uit verzekeringen voor omzetverlies.
De regeling vergoedt 70 procent van de ongedekte vaste kosten . Als je de subsidie aanvraagt, ontvang je binnen een paar weken 80 procent van de subsidie. Na controle ontvang je in het najaar de overige 20 procent.
Per kwartaal is er een maximum subsidie:
- 550.000 euro voor een middelgroot bedrijf
- 600.000 euro voor een bedrijf met meer dan 250 medewerkers
Belangrijke voorwaarden
Een aanvraag voor subsidie kan worden gedaan wanneer voldaan wordt aan alle voorwaarden. Zie hier de voorwaarden de site van de RVO. De voorwaarden voor deze subsidie zijn:
- Er wordt voldaan aan de voorwaarden voor de TVL in het eerste kwartaal en het tweede kwartaal van 2021.
- Je hebt de maximale TVL-steun (225.000 euro) reeds aangevraagd.
- Je bedrijf stond op 15 maart 2020 ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
- Landbouw is de hoofdactiviteit van je bedrijf. Dit bewijst je met de SBI-code 01.1, 01.2, 01.3, 01.4 of 01.5. Je mag het ook met eigen documenten bewijzen.
- Je bedrijf heeft in het eerste en/of tweede kwartaal van 2021 minimaal 30% minder omzet gehad. Dit in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019. Heb je jouw bedrijf na 29 februari 2020 ingeschreven in het Handelsregister van KVK? Dan geldt deze voorwaarde niet.
- De onderneming was op 31 december 2019 nog financieel gezond.
Aanvragen kunnen tot en met 31 augustus 2021 (17.00 uur) worden ingediend bij de RVO.
Vraag het je Alfa-adviseur
Loop je bij de TVL-LT-aanvraag tegen problemen aan? Neem dan contact op met je eigen contactpersoon binnen Alfa om deze te bespreken.