Nieuwe btw regels voor e-commerce per 1 juli 2021
2 februari 2021 | Door: Harm-Jan de Boer
Doe je zaken met klanten in andere EU-lidstaten die geen btw-aangifte doen, bijvoorbeeld particulieren? Dan kon het zijn dat je de btw moest afdragen in het land waar je klant woont. Vanaf een bepaalde omzet moest je je voor de btw in dat land registreren. Dit wordt ook wel de regeling ‘afstandsverkopen’ genoemd. Vanaf 1 juli 2021 wordt dat anders en vooral eenvoudiger.
Huidige regeling afstandsverkopen
Voor de huidige regeling afstandsverkopen gelden drempelbedragen. Deze bedragen verschillen ook nog eens per EU-land. Zo bedraagt het drempelbedrag voor België 35.000 euro en voor Duitsland 100.000 euro. Verkoop je op jaarbasis voor meer dan 35.000 euro aan Belgische consumenten of niet-btw-plichtige organisaties, dan moet je Belgische btw in rekening brengen. Dit betekent automatisch dat je je moet registreren bij de Belgische Belastingdienst en daar btw-aangifte doet. Wanneer je onder het drempelbedrag blijft, mag je Nederlandse btw in rekening brengen. Meer informatie hierover en uitleg over de uitzonderingen bij afstandsverkopen vind je op de website van de Belastingdienst.
Niet tijdige registratie in het buitenland kan tot vervelende gevolgen leiden. Neem - ook in geval van twijfel - vooral contact met ons op. De Europese Commissie wil nu zo snel mogelijk van deze ingewikkelde regeling af. Per 1 juli 2021 zouden er nieuwe btw-regels moeten gaan gelden.
Nieuwe regeling en het One-Stop-Shop-systeem
De nieuwe regeling moet een einde maken aan de btw-registratie in andere lidstaten. Het komt erop neer dat per 1 juli 2021 de bestaande omzetdrempels verdwijnen. Daardoor ben je al vanaf de eerste euro buitenlandse omzet de btw hierover verschuldigd in het land van de buitenlandse afnemer. Tegelijk voorkomt de introductie van het zogenaamde ‘One-Stop-Shop’-systeem - ook wel kortweg ‘OSS’ genoemd - dat je je moet registreren in elke lidstaat waarin je zaken doet. Dit systeem maakt het mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Nederland de buitenlandse btw-aangiften in te dienen. Je hoeft je dus niet meer in het buitenland te laten registreren. Goed nieuws voor jou en alle andere webshophouders!
De nieuwe regeling kan er dus ook toe leiden dat bestaande buitenlandse registraties niet langer meer nodig zijn en kunnen worden ingetrokken.
Let op! Alleen als je buitenlandse verkopen binnen de EU jaarlijks onder de 10.000 euro blijven, mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Dit nieuwe drempelbedrag geldt voor alle afstandsverkopen met daarbij opgeteld de eventuele verkoop van digitale diensten aan particulieren.
Is Nederland op tijd klaar?
Nederland is toch op tijd klaar voor de implementatie van deze nieuwe regeling. In tegenstelling tot eerdere berichten heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de Tweede Kamer dit recent laten weten. Het gaat dan met name om de uitvoering van het een loketsysteem (OSS). Daar is wel een zogenaamd ‘noodspoor’ voor nodig volgens Vijlbrief. Hieraan zal met man en macht worden gewerkt.
Vinger aan de pols!
Hoewel we ervan uitgaan dat je vanaf 1 juli 2021 via het OSS vanuit Nederland aan al je btw-verplichtingen kunt voldoen, blijven wij de ontwikkelingen rond de nieuwe regeling de komende maanden op de voet volgen. Wij melden ons zodra er weer iets nieuws is te melden.
Heb je vragen over de huidige of de nieuwe regeling, neem dan vooral contact met ons op!
Lees wat jij nu al kan doen in ons artikel van eind maart 2021.