Banner

Nieuwe pachtnormen 2024: welke pachtprijs betaal jij?

11 juli 2024 | Door:  Arjan de Jong

Een pachter en verpachter regelen samen de pachtprijs. De pachtsom mag niet hoger zijn dan de hoogst toelaatbare pachtprijs. Deze maximale pachtprijs geldt voor alle pachtvormen, behalve voor geliberaliseerde pacht voor 6 jaar of korter, hectarepacht en teeltpacht. Onlangs zijn de nieuwe pachtnormen bekend gemaakt. Ga na of de overeengekomen pachtprijs nog steeds juist is. Te veel maar ook te weinig betaalde pacht kan tot 5 jaar terug worden opgeëist.

Alle pachtnormen per pachtprijsgebied voor 2024 gestegen

De nieuwe pachtnormen per 1 juli 2024 zijn bekend. De hoogst toelaatbare pachtprijzen voor 2024 zijn door Wageningen Economic Research berekend conform de uitgangspunten van het Pachtprijzenbesluit 2007. De nieuwe pachtnormen zijn op basis van de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2018-2022 berekend; die van 2023 op basis van de bedrijfsresultaten in de jaren 2017-2021.

De grondbeloning per pachtprijsgebied wordt afgeleid van het inkomen van akkerbouw- en melkveebedrijven in het gebied. In de melkveehouderij is een goed inkomensjaar (2017) vervangen door een jaar (2022) met een zeer hoog inkomen. In de akkerbouw lag landelijk gezien het inkomen in 2017 onder het langjarig gemiddelde, terwijl het inkomen in 2022 op een zeer hoog niveau is uitgekomen. Achter deze gemiddelden gaan regionale verschillen schuil die onder meer samenhangen met productieomstandigheden (grond, klimaat: nat/droog, beschikbaarheid water), bouwplan (samenstelling/intensiteit), bedrijfsgroottestructuur en marktomstandigheden.

De pachtnormen 2024 van los bouw- en grasland zijn in alle pachtprijsgebieden wederom hoger dan de pachtnormen 2023. Dit varieert van een stijging van 16 procent à 26 procent in het Noordelijk weidegebied, Bouwhoek en Hogeland, Hollands/Utrechts weidegebied, Rivierengebied en het Oostelijk veehouderijgebied; een stijging van 28 procent à 41 procent in Zuidwest-Brabant, Veenkoloniën en Oldambt, IJsselmeerpolders, Zuid-Limburg, Zuidelijk veehouderijgebied, Centraal veehouderijgebied en Westelijk Holland; tot een toename van 61 procent à 65 procent in het Waterland en Droogmakerijen en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied.

Hogere normen voor tuinland.

Voor tuinland worden 2 gebieden onderscheiden, Westelijk Holland en de rest van Nederland. De regionorm is voor Westelijk Holland vastgesteld op 7.565 euro per hectare, een stijging van 15 procent. In de rest van Nederland is de regionorm 9 procent toegenomen naar 5.349 euro per hectare.

Stijging pachtprijzen agrarische bedrijfsgebouwen

De maximaal toegestane pachtprijzen voor zowel bestaande als nieuwe pachtovereenkomsten van agrarische bedrijfsgebouwen stijgen in 2024 met 4,25 procent, gebaseerd op de gemiddelde bouwkostenindex over de periode 2019- 2023. Voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten die op 31 augustus 2007 al bestonden, stijgen de maximaal toegestane pachtprijzen in 2024 met 5,8 procent. Dit is gebaseerd op de CAO-loonontwikkeling van 1 december 2022 tot 1 december 2023. Voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten die na 31 augustus 2007 zijn ingegaan, stijgen de maximaal toegestane pachtprijzen in 2024 met 3,8 procent, in overeenstemming met de inflatie in 2023

Extra kosten voor land- en tuinbouwers

De pachtprijzen zijn wederom meer dan gebruikelijk gestegen in 2024. Dit creëert extra financiële kosten voor land- en tuinbouwers met een pachtcontract die gebonden is aan de regionorm. Dit is deels te wijten aan de bovengemiddelde opbrengsten in het jaar 2022 en deels aan de bovengemiddelde inflatie van de voorbije jaren.

Berekening maximale pachtprijs

De nieuwe, hoogst toelaatbare pachtprijs werkt automatisch door en gaat in met ingang van het nieuwe pachtjaar, veelal per 1 november of 1 januari, volgend op 1 juli 2024. Om vast te kunnen stellen of een te hoge of te lage pachtprijs wordt betaald, zal een berekening gemaakt moeten worden van de pachtprijzen vanaf het moment dat de (reguliere) pachtovereenkomst is ingegaan. Voor het toepassen van de juiste rekenregels is onder meer van belang of de ingangsdatum van de pachtovereenkomst vóór of na 1 september 2007 ligt. Vervolgens moet gerekend worden met de bestaande pachtprijs, de regionorm, het regionaal veranderpercentage en de vrije verkeerswaarde bij voortgezet agrarisch gebruik.

Op Alfa kun je rekenen

Om de juiste maximale pachtprijs te bepalen, zijn enkele berekeningen nodig. Een uitleg van de rekenregels vind je op de RVO-pagina, inclusief enkele rekenvoorbeelden. Natuurlijk kun je het rekenwerk laten uitvoeren door je adviseur van Alfa, ook voor eerdere jaren. Hij of zij kan je onder andere adviseren over de juiste pachtvorm, het beoordelen van een pachtovereenkomst, of helpen bij het opstellen van een nieuw contract. Op ons kun je rekenen!

Arjan de Jong

Arjan de Jong

Klantbeheerder

088 2532923 | adejong@alfa.nl


Meer over Arjan