Ondernemer in beeld | Leo Kool: voor mij is de cirkel rond op de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos
24 mei 2022 | Door: Amber Borst
Hij was ooit landmeter, de boerenzoon die er geen oren naar had om het bedrijf over te nemen. “Boer zijn is maar een eenzaam beroep.” Toch vindt Leo Kool zich uiteindelijk terug op het ouderlijk bedrijf, de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos. Boeren doet hij er niet, wel ondernemen in de horeca met echtgenote Henny, hun kinderen en zijn ouders. Wat in 2008 voorzichtig begon met een groepsaccommodatie, is tegenwoordig uitgebreid met een restaurant, een negen holes golfbaan en een bed and breakfast.
Het is vrijdagmorgen en er is even tijd voor een interview. “Het draait hier altijd wel door. Het begint al vroeg met het ontbijt voor de bed and breakfast. Dat doet mijn moeder nog. Een kamertje of vijf, zes per nacht. Dan blijft het gemoedelijk.” En gemoedelijk is het aan de rand van het dorp Noordeloos. De familie Kool heeft er een pracht van een locatie met weids uitzicht. Die indrukwekkende plek was reden voor moeder Janneke om de boerderij niet zomaar op te geven, nadat opvolging ontbrak. “Zij vond het zonde om de boerderij zomaar te verkopen. Je hebt hier zo’n mooi plekje, net buiten het dorp, met weidse poldervergezichten. Daar konden we toch wel iets mee?”
(tekst gaat verder na de foto)
En dat kon inderdaad. In 2008 gaat de groepsaccommodatie open. Leo: “En het is meteen gaan lopen. Dat is het mooie van internet. Iedereen weet je gelijk te vinden, zeker als je iets goeds hebt. Je sluit je aan bij een organisatie en de gasten komen vanzelf.”
Golfbaan erbij
Op dat moment is Leo nog landmeter. Wel denkt hij mee over de plannen van vader Gijs en moeder Janneke. Dat leidt ertoe dat er in 2014 ook een golfbaan bij komt en hij de cartografie vaarwel zegt. Het is het moment om de Maria Johanna Hoeve verder te professionaliseren. Leo: “Mijn ouders hadden het prima gevonden als het bij die groepsaccommodatie gebleven was, maar als je je baan opzegt, gaat het vrijblijvende er wel een beetje vanaf. We hebben het verder geprofessionaliseerd. Er is niks mooiers dan een groepsaccommodatie in het weekend. Maar door de week is het anders en de midweek is langer dan het weekend. Daarom zijn we ons meer gaan richten op de zakelijke markt.” Behalve de golfbaan met negen holes verrijst er een restaurant.
Boerenleven
Vier jaar geleden verhuisden Leo en Henny zelf naar de boerderij waar vader Gijs (nu 72) en moeder Janneke (68) ooit boerden. Daarmee is de cirkel rond, al verdient Leo zijn geld niet met koeien maar met gasten. Eigenlijk is het ook precies wat hij graag wilde. “Met het boerenbedrijf had ik niet zoveel. Maar het boerenleven stond me altijd wel aan. Mijn ouders waren altijd lekker in en om de boerderij aan het werk. Maar het boerenbestaan is ook een eenzaam bestaan.”
(tekst gaat verder na de foto)
Lockdown
Eenzaam is het bepaald niet meer in en om de hoeve. Zeven dagen per week gaat het door. Tenminste, als er geen lockdown is. “Dat was één groot drama. De eerste lockdown denk je nog: dat valt wel mee. Alleen de golfbaan kon open blijven. En de tweede lockdown was helemaal niet leuk. Het personeel kon bij een postorderbedrijf aan de slag. De derde lockdown hebben we zelfs weer geklust. Met overheidssteun zijn we er doorheen gekomen.”
Familiebedrijf
Niet alleen Leo zijn ouders werken nog dagelijks mee, ook Henny en hun kinderen zijn elke dag op het familiebedrijf te vinden. Gasten voor de groepsaccommodatie komen vooral uit de buurt (‘drie uur reizen voor een weekend weg doen mensen niet snel meer’), de bed and breakfast trekt een internationaler publiek. “Veel Duitsers ook, pensionnetjes als deze zie je daar veel meer.”
Veel investeringen zijn reeds gedaan. “Met wat er nu staat hebben we een goede balans. Verder is het gewoon zaak om kwaliteit te blijven bieden en ons te richten op de goede doelgroepen. In het begin waren we al blij als er mensen kwamen.” Wel speelt er nog een andere ‘investering’: de overname van het bedrijf, samen met Alfa Accountants en Adviseurs. “Alfa is in beeld gekomen voor de salarisadministratie. Dat moet je niet zelf willen doen, dan moet je je kennis maar bijhouden. Zo zijn we ook bij Alfa uitgekomen voor de overname, zij hebben daar ook alle specialisten voor in huis. Dat traject is nu achter de rug.”
(tekst gaat verder na de foto)
Draait om vertrouwen
Het is een lang traject geweest, zegt Leo. “Het moet wel secuur en naar tevredenheid van beide kanten gebeuren. De boerderij is het pensioen van mijn ouders. Het draait allemaal om vertrouwen. Je hebt er een gevoel bij en dat wil je op een zakelijke manier regelen. Die twee moeten gelijk lopen. We hebben er de tijd voor genomen met Alfa. Personeelsadviseur Jan Mourik is iemand van mijn eigen leeftijd, die golft hier. Hij stelde mij destijds voor om de loonadministratie over te nemen. In het kader van de overname hebben we diverse contacten gehad met directeur Nico van der Wal. Daarnaast zijn diverse specialisten, zowel fiscaal-juridisch als bedrijfskundig, in het gehele proces betrokken geweest, we zijn heel goed begeleid. Maandag 2 mei jl. zijn we bij de notaris geweest.”
Ondernemersverhalen
Ben je benieuwd naar andere ondernemersverhalen?