Banner

Ondernemer in beeld | Hoeve Stein

14 oktober 2024 | Door:  Jelena Bajic

Als boerengezin zijn ze nooit groot gebracht met de biologische gedachte, zegt Ivanka de Goeij. Maar inmiddels is zij met echtgenoot Ardy enthousiaste supporter van de manier van boeren die het kabinet graag ziet. Zo enthousiast zelfs, dat scholen en bedrijven maar wat graag worden ontvangen op het bedrijf. En lopen de koeien toevallig niet in de wei, dan is er via de ‘skybox’ een mooi uitzicht op de stal waar de melk producerende dames vrij rondlopen.

Weinig boerenbedrijven met zo’n lange historie als Hoeve Stein, in de polders rond Reeuwijk. “Al sinds 1600, heb ik van mijn schoonvader begrepen”, zegt Ivanka. Als biologische natuurboerderij is die geschiedenis een stukje korter. Een kleine twintig jaar terug ontstaan de plannen om over te schakelen naar een andere bedrijfsvoering, vertelt ze. “De toenmalige wethouder kwam langs: de polder werd aangewezen als Natura 2000-gebied. Hij vroeg wat wij zouden gaan doen. Er zaten hier nog vier werkzame   boeren in deze polder. We hadden toen een traditioneel maar gezond bedrijf, met zestig koeien. We zijn gaan kijken bij andere boeren die op een natuur inclusieve manier boerden. Toen hebben we een ecologisch adviesbureau in de arm genomen, en een economisch bureau dat een bedrijfsplan heeft gemaakt om te kijken of het haalbaar was. We wilden wel graag in de polder blijven.”

Inrichten

"Blijven kan, door grond van de drie vertrekkende boeren over te nemen, groeit de eigen oppervlakte aan tot 106 hectare" zegt Ivanka. Het werkelijke proces heeft een aantal jaar geduurd. (“Voor een biologisch bedrijf moet je wel omvang hebben.”) De veestapel verdubbelt ruim, naar 130 koeien. Ook pachten Ardy en Ivanka 90 hectare van Staatsbosbeheer om te onderhouden. “Als het kan, lopen de koeien buiten. In de slootkanten is natuur gemaakt , die we afrasteren met draad. De koeien moeten uit de slootkanten blijven, anders vertrappen ze de natuur.”

‘Omschakelen viel mee’

Het gezin weet inmiddels niet beter meer, dan dat dit de manier is om futureproof te ondernemen. “Van huis uit waren we niet biologisch. Maar het omschakelen viel mee.” Als biologische boer krijgen de twee een toelage op de melkprijs. Ivanka: “Maar die negen cent extra heb je ook wel nodig. Ook al deze dure  grondstoffen moet je biologisch inkopen.”

Late boeren

De dag begint op Hoeve Stein om half zeven. “We zijn late boeren”, lacht Ivanka. Maar het boerenbestaan gaat wel zeven dagen in de week door. “Je staat weleens versteld van de onwetendheid over het boerenbedrijf bij burgers. Vroeger had je altijd wel een kind in de klas dat op een boerenbedrijf woonde. Als er nu mensen langs komen, moet je soms echt vertellen dat het melken twee keer per dag gebeurt - ook op zondag, ook met Kerstmis, ook met Pasen, altijd !” Want bezoekers zijn er regelmatig.  Zo zijn bijvoorbeeld bedrijven van harte welkom voor een rondleiding door de stal en over de landerijen, voor scholen met natuureducatie als vak, is er van alles te leren over de waterhuishouding en de biodiversiteit.

Geen last van aflopen derogatie

Met een bedrijf als dit moet Hoeve Stein gewoon meekunnen, hoe gek de plannen van het kabinet ook uitpakken. Ivanka: “Biologische boeren maken geen gebruik van derogatie, we hoeven dus geen mest af te voeren omdat we grond genoeg hebben. Voor de maatschappij doen we het natuurbeheer. Het zou wel heel gek zijn als wij zouden worden weggesaneerd.” We hebben twee zonen die wel interesse hebben om het bedrijf voort te zetten. Ze zijn achttien en zestien, ze zitten allebei op de middelbare landbouwschool.”

‘Alfa heeft het keurig geregeld’

Alfa kijkt langs de kant mee of alles bedrijfseconomisch goed gaat. Zeker bij de omschakeling en op fiscaal en juridisch vlak is die inbreng groot geweest, met fiscaal adviseur Mark van der Put, juridisch adviseur Patricia van Beijnhem en subsidieadviseur Valentijn van Riel regelmatig aan de keukentafel. “Ja, dat is een hele puzzel geweest toen. Ook toen mijn schoonouders uit de maatschap gingen, heeft Alfa het keurig geregeld voor beide partijen. Zij wonen nu nog op de oude locatie, daar is de agrarische bestemming van af.” Nu is het vooral klantbeheerder Aart van Mourik die meekijkt met de cijfers. “Ik lever de boekhouding aan en Alfa regelt de rest. Daar hebben we geen omkijken meer naar. Over Alfa zijn we heel tevreden.”

Ondernemersverhalen

Ben je benieuwd naar andere ondernemersverhalen?

Lees ze hier

Jelena Bajic

Jelena Bajic

Secretaresse | PR & Marketing

088 2531998 | jbajic@alfa.nl


Meer over Jelena