Banner

Ondernemer in Beeld: Bas Duineveld van C. Duineveld en Zonen

16 juli 2024 | Door:  Marina de Wit

Zijn veehouderij in Lisse bestaat uit 180 melkkoeien en bijbehorend jongvee die op jaarbasis goed zijn voor ruim 1,5 miljoen liter melk. De geproduceerde melk gaat naar Vreugdenhil Dairy Foods, dat net als Firma C. Duineveld een familiebedrijf is. Bas: “We richten ons niet op de hoogst mogelijke productie maar op het rendement met oog voor de boerennatuur in de polder. Voorheen was ons bedrijf een melk- én vleesveehouderij, tegenwoordig alleen melkproducent.”

Bas (31) woont samen met Eveline (30) en dochtertje Fenna (1) op de boerderij, waar hij ook geboren is. Het jonge gezin kijkt vanuit hun huis weids uit over het polderlandschap. De naastgelegen Lisserpoelmolen uit 1676, waar vroeger zijn opa woonde, springt direct in het oog. “Mijn opa, oprichter van het bedrijf is inmiddels 92 en komt nog elke dag langs op de boerderij.” De veehouderij wordt samen met vader Mart gerund en medewerksters Nadine en Sanne bieden de helpende hand met het melken, voederen, verzorgen van de dieren en alle andere voorkomende werkzaamheden. Stagiair Len heeft zojuist zijn stageperiode met een dikke voldoende afgerond en blijft in de zomermaanden werken op de boerderij.  

Een stukje geschiedenis

Opa Duineveld startte in 1958 als molenaar en verhandelaar van koeien. Twee jaar later liet hij een stal bouwen voor 24 koeien. In 1981 kwam zoon Mart in het bedrijf en tien jaar geleden volgde kleinzoon Bas. Inmiddels zijn er veel stallen ver- of bijgebouwd en bieden ze onderdak aan zowel melk- als jongvee. In zijn tienerjaren begon Bas met trekkerwerk. Met zijn bouwkundige opleiding stopte hij na een jaar en tot ieder zijn verbazing schreef hij zich op zijn 17e in voor de mbo-opleiding melkveehouderij in Houten. “Het voelde als een ontdekking op dat moment, thuis op de boerderij werken deed ik toch het liefst.” Bas ervaarde vier leuke studiejaren en heeft geen spijt gehad van zijn keuze. “Ik doe dit het liefst, lekker thuis ondernemen, veel buiten zijn, de vrijheid voelen en samenwerken met boerennatuur om ons heen. Het mooist vind ik als een koe kan zijn zoals hij bedoeld is, in de weide grazen en als dit even niet lukt hem vers gras op stal voeren. Dit allemaal komt ten goede aan de kwaliteit van de melkproductie.” Vijf ochtenden en vier middagen in de week worden de koeien gemolken samen met de medewerkers. Het bedrijf start ’s ochtends om 05u. “Gelukkig kan ik 2 à 3 ochtenden wat langer blijven liggen om van mijn jonge gezin te genieten en hiermee de dag te starten. Ik vind het fijn dat dit mogelijk is want met een eenmanszaak sta je er toch vaker alleen voor.” De bedrijvigheid op de boerderij gaat door tot 19u ’s avonds.

Regeltjes

Het bedrijf beheert meer dan 105 hectare grasland, waar hij soms een loonwerker voor inhuurt. “Het is voor boeren een grillige tijd vol onzekerheid”, doelt Bas onder meer op de aankondiging van de regulering van de fosfaatproductie in 2015 wat voor hem de eerste uitdaging als jonge ondernemer was. Bas gaat verder: “Maar is het ene opgezet, staat het andere alweer voor de deur blijkt de laatste jaren. Als sector willen wij het goed doen in Nederland voor bodem, gewas en dieren, maar er wordt ons door overheden van alles op het bordje geschoven, alles moet tegenwoordig geborgd worden maar het vertrouwen in de agrarische ondernemer lijkt vaak ver te zoeken: controle, regeltjes, kalenderlandbouw, dat regelmatig extra werk geeft, want soms kun je niet verwachten dat iets voor een bepaalde datum geregeld is, de natuur laat zich niet sturen. Houd je je er niet aan, dan is sprake van een delict, te krom voor woorden. Je voelt dan de regeldruk, door alles te willen borgen en te controleren voelt als niet vertrouwen, ik vind dat het beleid in Nederland steeds vaker de plank volledig misslaat.”

Maatschappelijke druk

Sinds 13 jaar wordt door Duineveld eigen jongvee opgefokt. “Daarvoor kochten we ze aan bij boeren. Sinds zes jaar hanteren wij een ander fokplan, namelijk drie rassen door elkaar heen. Zelf kalveren fokken is duurzamer en met deze foklijn kunnen we effectiever omgaan met de grasrantsoenen. Er worden jaarlijks zo’n 130 tot 150 kalveren geboren waarvan ook weer een deel weggaat naar bijvoorbeeld een handelaar.” Lokaal heeft Bas met nog drie andere veehouders in Lisse te maken. “Je zit midden in de randstad, een dichtbevolkt gebied met veel woningbouw om de polders heen. Steeds meer mensen om ons heen en wandel- en fietsactiviteiten in de buurt. Wij ervaren hierdoor maatschappelijke druk, dat is niet erg, wij denken altijd in kansen, door bijvoorbeeld mee te denken in het wandelnetwerk.” Daarnaast zetten we ons de laatste jaren met succes steeds meer in voor het weidevogelbeheer in de polder. Heel mooi dat we hiermee successen in de praktijk behalen maar het onkostenvergoeding-model zal in de nabije toekomst wel moeten veranderen in een rendabel verdienmodel om dit te kunnen blijven doen.”

Buiten het erf

Bas is bestuurder bij de LTO Duin- en Bollenstreek en beheert samen met iemand anders de portefeuille melkveehouderij. Bas is ook betrokken bij de aanvraag van het Fieldlab Duin en Bollenstreek. “Met verschillende partners wordt dit jaar een ontwikkelingsplan gemaakt en in 2025 kan hopelijk worden gestart met het nog duurzamer inrichten van agrarische bedrijfsvoeringen naar de toekomst toe voor bollentelers en veehouders in onze streek.” Daarnaast is Duineveld aangesloten bij het gebiedsplan van veehouders rondom de Kagerplassen en draait Bas al een paar jaar mee in de pilotgroep van het Low Carbon Farming project van de melkfabriek. “Door het actief deelnemen aan deze initiatieven en studiegroepen hoop ik als ondernemer verder te groeien, erachter te komen wat ik in de toekomst juist wel of niet wil en daarop te sturen binnen het bedrijf”, sluit hij af.

MijnAlfa

Bas is pas een jaar klant bij Alfa en zeer te spreken over het elektronische boekhoudpakket MijnAlfa. “De accountant hiervoor uit Lisse heeft ons jarenlang goed geholpen, maar de agrarische specialiteit ontbrak. Alfa heeft deze kennis meer in huis. Ik kende Edwin Roelandse (relatiemanager op kantoor Bleiswijk) al via de Agrarische Jongeren Meerlanden, kantoor Bleiswijk verzorgt al jaren een jaarlijkse lezing voor de leden.” Naast Edwin heeft Bas contact met bedrijfskundige Arjan de Jong en assistent accountant Arwin van Dam. “Het samenwerken met Alfa gaat goed, de heren zijn altijd bereikbaar voor vragen. Marja Ratterman verzorgt onze salarisadministratie. MijnAlfa is fijn om mee te werken, vooral door de simpelheid van het systeem. Het uploaden van de facturen, betaalbadges maken, allemaal vrij gemakkelijk”, aldus de tevreden melkveehouder.

 

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina